Frykter enda en pensjonssmell ⋆ Kontekst
MØTER ØKTE UTGIFTER: Nils Are Karstad Lysø, administrerende direktør i Operaen.
MØTER ØKTE UTGIFTER: Nils Are Karstad Lysø, administrerende direktør i Operaen. Foto: Erik Berg/Operaen

Frykter enda en pensjonssmell

– Konsekvensene vil bli dramatiske, hvis ikke Kulturdepartementet viderefører ekstrabevilgningen til økte pensjonskostnader, sier hovedtillitsvalgt i Operaen, Jan Koop.

Onsdag 7. oktober presenterer regjeringen statsbudsjettet for neste år. Et punkt det knyttes stor spenning til i Operaen, er ekstrabevilgningen institusjonen har fått siden 2013, for å dekke de økte pensjonskostnadene.

– Vil gå utover det kunstneriske tilbudet

Bevilgningen er på 25 millioner kroner årlig og skal vare fram til 2016. Behovet for de ekstra millionene er større nå enn da Kulturdepartementet vedtok å gi Operaen det treårige tilskuddet.

Den Norske Opera & Ballett har fått varsel fra sine pensjonsleverandører om at pensjonspremiene vil øke med ytterligere 14 millioner fra 2015 til 2016. Bortfallet av tilskuddet fra departementet vil få store konsekvenser.

– Dersom vi må spare inn dette på toppen av økningen i pensjonspremiene, vil det gå utover det kunstneriske tilbudet, bekrefter administrerende direktør i Operaen, Nils Are Karstad Lysø.

Han påpeker at institusjonen har en lang planleggingshorisont. Programmene planlegges for tre år framover.

– Hadde vi vært en mindre bedrift som lett kunne snu oss rundt, hadde ikke et bortfall i støtte fått så store konsekvenser som det faktisk får hos oss, understreker han.

– Har vært tøffe runder

Hovedtillitsvalgt for MFO i Operaen, cellisten Jan Koop, deler direktørens bekymring.

– Hvis ikke Kulturdepartementet viderefører de 25 millionene, vil det få konsekvenser både for tilbudet til publikum og for ansatte og vikarer. Hele bedriften vil bli berørt, sier Koop.

Operaen har allerede vært gjennom en innsparingsrunde, der kostnadene skulle reduseres med 20 millioner kroner.

– Det har vært tøffe runder internt, men innsparingene har ikke påvirket tilbudet til publikum i så stor grad. Hvis det nå kommer en ytterligere runde, kan innsparingene bli synlige også i det kunstneriske tilbudet, mener Koop.

Musikkultur har vært i kontakt med Kulturdepartementet, som ikke vil kommentere saken før statsbudsjettet legges fram neste onsdag.