Frilansstøtten forlenges. En hel bransje trekker et lettelsens sukk ⋆ Kontekst
Fornøyd, men reservert: Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo er fornøyd med at frilansstøtten forlenges til 1. oktober, men hadde håpet på 80 prosent kompensasjon i stedet for 60.
Fornøyd, men reservert: Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo er fornøyd med at frilansstøtten forlenges til 1. oktober, men hadde håpet på 80 prosent kompensasjon i stedet for 60. Foto: Martin Guttormsen Slørdal

Frilansstøtten forlenges. En hel bransje trekker et lettelsens sukk

Flertallet i Stortinget ønsker å forlenge frilansstøtten helt fram til 1. oktober etter først å ha forlenget den til 1. juli.

– Jeg satt med tårer i øynene da dette ble kjent i går, for nå kan jeg utsette yrkesbyttet, sier lydtekniker Kristina Ringvold.

Opprinnelig skulle frilansstøtten bare løpe ut februar, men etter press fra blant andre Creo, gikk først opposisjonen i Stortinget ut med å forlenge til 1. juli, og nå helt fram til 1. oktober.

– Vi er alle takknemlige for at politikerne skjønner alvoret, men dessverre beholder de kun 60 prosent støtte. Håpet var at de skulle gå opp igjen til 80, men nå orker vi uansett å være i bransjen en stund til, sier Ringvold.

Grunnen til å beholde 60 prosent av 2019 resultatet er for å stimulere til aktivitet.

– Det er en veldig underlig tankegang siden vi rett og slett ikke får lov til å jobbe, påpeker Ringvold.

Les også: Lang kamp for koronatiltak

Forutsigbarhet og trygghet

Creo ønsket primært en løsning med 80 prosent etter samme modell som for dagpenger, det vil si 80 prosent opp til 3G, deretter 62,4 prosent opp til 6G.

– Dessverre ble ikke kompensasjonsgraden justert tilbake til 80 prosent, men beholdt på 60. Det mener vi er både lite treffsikkert og lite hensiktsmessig, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo.

– Situasjonen for denne gruppen er like ille, om ikke dårligere, nå enn i starten av krisen. Mulighetene for oppdrag er like små, og de som hadde oppspart egenkapital har gjerne brukt opp denne.

Likevel, 60 prosent er bedre enn null prosent.

– Dessuten håper vi at restriksjonene blir lettet på etter hvert som vaksineringen kommer i gang, slik at vi atter kan begynne å gjøre det vi skal gjøre, nemlig å spille for folk, sier Rian.