Fribymusikere spiller for ytringsfrihet ⋆ Kontekst
MUSIKERE MED OPPHOLD I SVERIGE OG NORGE: F.v. Ramy Essam, Sina, Abazar Hamid (foto: Øivind Arvola) og Khaled Harara.
MUSIKERE MED OPPHOLD I SVERIGE OG NORGE: F.v. Ramy Essam, Sina, Abazar Hamid (foto: Øivind Arvola) og Khaled Harara. Foto: Pressefoto

Fribymusikere spiller for ytringsfrihet

De har alle kjempet for retten til å ytre seg musikalsk. 3.mars samles de på scenen i Harstad.

Hør musikken til musikerne som opptrer på Music Freedom Day i Harstad og Oslo her.

Music Freedom Day markeres i flere land 3. mars. Harstad var den første byen i verden som sa ja til å bli friby for musikere, og byen har nå viet en hel dag til konferanse og konsert om ytringsfrihet. Blant musikerne som skal opptre er Abazar Hamid. Han kom til Norge i desember, som landets første fribymusiker.

– Music Freedom Day er en viktig dag for å øke bevisstheten om ytringsfrihetens kår for musikere som meg og for det sudanesiske folk, så de kan heve stemmene sine. 3. mars er også dagen før jubileet som markerer at Den internasjonale straffedomstolen i Haag utstedte arrestordre på den sudanesiske presidenten Omar al-Bashir, forteller Hamid.

Han har engasjert seg i konflikten i Darfur. al-Bashir er anklaget for folkemord på flere folkegrupper i denne regionen.

– Han er fri, han fortsetter å drepe mennesker og ingen bryr seg, sier Hamid.

Safemuse (Safe Music Havens Initiative) er arrangør for musikkens ytringsfrihetsdag i Harstad. Prosjektleder Jan Lothe Eriksen ønsker at dagen skal bli en flott opplevelse for musikerne som skal opptre.

– Og så håper jeg på større oppmerksomhet og forståelse for forfulgte musikeres behov, og at vi får tenkt noe konkret rundt det å få plassert flere musikere i trygge omgivelser.

Fire musikere som måtte flykte

Regimet i Sudan forbød alle de politiske sangene til Abazar Hamid, sanger som manet til fred i Darfur. Til slutt besluttet han og familien å flykte til Egypt.

– Vi var der i seks år og opplevde Kairo under revolusjonen. Men jeg prøvde å heve stemmen også der. Jeg arrangerte og opptrådte på Music Freedom Day i Kairo i samarbeid med Ramy Essam, som nå er fribymusiker i Malmø, og som skal opptre på samme scene som meg i Harstad i morgen, forteller Hamid.

Musikeren Ramy Essam spilte en sentral rolle i den egyptiske revolusjonen, og blei torturert for sitt engasjement og sin musikk. Sangen Irhal kom i 2011 på tredjeplass på Time Outs liste over låter som har forandret verden. Samme år mottok musikeren prisen Freemuse Award, av organisasjonen Freemuse, som jobber for musikeres ytringsfrihet.

Den palestinske rapperen og fribymusikeren Khaled Harara skal også opptre i Harstad kulturhus. Han er stasjonert i Gøteborg. Publikum får dessuten stifte bekjentskap med den iranske metalmusikeren Sina, som står på scenen sammen med bandet sitt From the Vastland. Sina er på et kortvarig opphold i Orkanger i regi av Safemuse. Flere norske utøvere deltar også på konserten.

– Et fundamentalt behov

Én av innlederne under konferansedelen av Music Freedom Day er Christine Thomassen, nestleder i MFO. Hun taler under tittelen «Think globally – act locally».

– Jeg skal snakke om MFOs rolle i opprettelsen av Safemuse, hvordan prosessen har vært fram til i dag og hvilken rolle organisasjonene kan spille i dette arbeidet, forteller Thomassen, som ble valgt til nestleder i MFO under landsmøtet i oktober. Hun avsluttet med det en lang danserkarriere i Den Norske Opera & Ballett.

– Hva er ditt forhold til temaet kunst og ytringsfrihet?

– Jeg har levd av å få lov til å uttrykke meg gjennom min kunst – dansen – hele livet. Jeg ser på det både som en menneskerett og et fundamentalt menneskebehov å få uttrykke seg gjennom de gavene og evnene man har. Jeg kan personlig ikke se for meg et liv der jeg hadde blitt forhindret fra å gjøre det mitt hode og hjerte ville, sier Thomassen, som mener at alle kunstarter har behov for organisasjoner som Safemuse.

Framfører sanger fra livet i eksil

Under konserten i Harstad kulturhus skal Hamid framføre sanger han komponerte under eksilperioden i Egypt.

– Jeg har blant annet med meg et kor bestående av elever fra Kanebogen skole og Harstad kulturskole, «Hope Choir», forteller Hamid.

– Har du et håp om å kunne returnere til hjemlandet ditt en gang?

– Jeg håper det. Jeg håper at jeg en dag får muligheten til å opptre i Sudan.

Hamid utdannet seg opprinnelig til arkitekt, men endte opp som musiker.

– Hvorfor musikk?

– Jeg fikk ikke mulighet til å studere musikk på grunn av det strenge islamistiske styret. I stedet studerte jeg arkitektur, men da jeg fikk sjansen til å bli musiker, grep jeg den. Jeg har riktignok hatt stor glede av arkitekturen. Arkitektur er en form for musikk og musikk er en form for arkitektur. Noen ganger lager jeg sanger med dører og vinduer, sier Hamid.

Les også: Første fribymusiker har landet i Norge

Til Norge med forbudt musikk

Music Freedom Day

• Årlig, internasjonal markering for ytringsfrihet i musikk, 3. mars. Freemuse er initiativtaker.

• Markeres i Harstad med konferanse og konsert. Stortingspresident Olemic Thommessen åpner konferansen. Blant innlederne er Ole Reitov, direktør i Freemuse. Safemuse er arrangør. Harstad kommune, Harstad kulturhus, Festspillene i Nord-Norge, Kultur i Troms, Freemuse og HIAP/Nordic Fresh Air Network er samarbeidspartnere. Se mer her: http://www.musicfreedomday.no

• Markeres også i Oslo, i Kulturkirken Jakob. Et samarbeidsprosjekt mellom Kirkelig Kulturverksted (KKV) og Oslo World Music Festival, som del av KKVs Redzone-festival. Konserten har fått navnet Hundre års glemsel. Se mer her: http://red-zone.no/program-2015/konsert-music-freedom-day/

• Det norske kammerorkester markerer dagen med oppføring av Sjostakovitsj’ Kammersymfoni op. 110b i Universitetets aula.