Første fribymusiker har landet i Norge ⋆ Kontekst
ENDELIG I HAVN: Jan Lothe Eriksen har jobbet lenge for å få den første fribymusikeren til Norge. Nå er Abazar Hamid i Harstad.
ENDELIG I HAVN: Jan Lothe Eriksen har jobbet lenge for å få den første fribymusikeren til Norge. Nå er Abazar Hamid i Harstad. Foto: Marte Bjerke

Første fribymusiker har landet i Norge

Sudanesiske Abazar Hamid ankom Harstad i forrige uke.

Abazar Hamid var blant de første organisasjonen Freemuse foreslo til å bli fribymusiker da prosessen med å etablere ordningen starta i 2012. Han har levd i eksil i Egypt siden 2008, sammen med kone og fire barn. Hele familien er nå på plass i Harstad.

– Hamid har vært en aktiv musiker i Sudan og engasjert seg i konfliktene der. Han har uttalt at han opplever det å jobbe for fred som mer komplisert enn å jobbe for krig. Han hoppet av som arkitekt for å bli heltidsartist, og måtte rømme fra Sudan til Egypt. Han har også vært aktiv som musiker i Egypt, blant annet har han deltatt på arrangementet Music Freedom Day i Kairo, forteller Jan Lothe Eriksen.

Den første konserten Hamid holder i Norge blir nettopp under Music Freedom Day, 3. mars neste år i Harstad, bekrefter Lothe Eriksen.

Sanger og tekstforfatter

Abazar Hamid er sanger og tekstforfatter, og spiller reggae- og afroinspirert musikk. Han kan høres på Freemuse og Deeyahs utgivelse Listen to the banned (Grappa, 2010).

Hør en smakebit fra Hamids bidrag på plata.

Skal jobbe med norske musikere

Justisdepartementet avslo tidligere i år å gi Safemuse forslagsrett overfor ordningen med overføringsflyktninger. Stiftelsen mistet dermed muligheten til å etablere en tilpasset fribyordning for musikk. Icorn og Norsk PEN overtok derfor saken i sommer. Icorn er nettverksorganisasjon for fribyordningen for forfattere.

Abazar Hamid har nå status som flyktning i to år.

– Han er formelt i Norge som forfatter, men kommer altså til verdens første friby for musikk. Det er Harstad kommune og Kultur i Troms som har gått gjennom de aktuelle kandidatene og tatt den endelige avgjørelsen om hvem som kunne passe best i Harstad. Nå skal vi sammen bidra til å sørge for at han blir inkludert i musikklivet i Norge, sier Lothe Eriksen.

Landsdelsmusikerne i Troms er noen av dem som kommer til å jobbe med fribymusikeren.

– Abazar Hamid er lykkelig og godt fornøyd med å være i Harstad, og Harstad har vært veldig åpen og proaktiv i denne prosessen. Det har ikke vært noe problem å ta imot en familie på seks, forteller Lothe Eriksen.

Til avisa Harstad Tidende sier Hamid at han har begynt å sette seg inn i den norske kulturen. Særlig er han fascinert av joiken:

– Jeg vil bli den første afrikanske joikeren i Norge, uttaler han til avisa.

Les mer om Abazar Hamid på hjemmesidene til freemuse.