Forslag om harde kutt i Tromsø: «Kan rasere kulturskolen» ⋆ Kontekst
KUTT I TROMSØ: Fra en av kulturskolens forestillinger.
KUTT I TROMSØ: Fra en av kulturskolens forestillinger. Foto: Jamie Michael Bivard

Forslag om harde kutt i Tromsø: «Kan rasere kulturskolen»

– Kulturskolen har opplevd nedskjæringer over mange år, og har håndtert disse ved å effektivisere drifta. Et større kutt vil kunne medføre en økonomisk kjedereaksjon som kan rasere kulturskolen, sier kulturskolelærer og tillitsvalgt Lars Tahlén.

Det er foreslått et kutt innafor kultursektoren i Tromsø kommune på 7 349 000 kroner. Dette skal fordeles på de fire enhetene Kultur og idrett, Kulturhuset, Bibliotek og byarkiv, samt Kulturskolen.

– Allerede nå har vi minimalt med penger til vedlikehold, innkjøp, kurs og vikarer. Hvis vi får enda tøffere innsparingskrav, må vi kutte i stillinger, sier Tahlén, som er Creos hovedtillitsvalgte i Tromsø kommune.

Når en lærerstilling fjernes, forsvinner også inntekter fra blant annet elevkontingent, som igjen skulle vært brukt på lønn.

– Kutter man én stilling, rammer det derfor mangedobbelt, forklarer Tahlén.

TILLITSVALGTE: – Dette vil kunne bety en rasering, sier plasstillitsvalgt Berit Fonnes og hovedtillitsvalgt Lars Tahlén.
TILLITSVALGTE: – Dette vil kunne bety en rasering, sier plasstillitsvalgt Berit Fonnes og hovedtillitsvalgt Lars Tahlén. Foto: Øyvind Nilsen

• Les også: Musikk som trosser kroppen – SKUG-senteret i Tromsø

Tap av ansatte, fagtilbud og elevplasser

Nedskjæringene skal gjennomføres allerede dette året.

– Det tar tid å omstille og si opp personell. Er vi raske, så er prosessen kanskje ferdig 1. desember. Da har man én måned på seg til å gjennomføre kuttet, som altså skal være gjennomført i 2020. Dersom kravet er å kutte ett årsverk, som er lønn for én person i 11 måneder, blir vi nødt til å kutte 11 årsverk, siden vi bare har én månedslønn å ta det fra. Skulle dette skje, vil kulturskolen fullstendig pulveriseres, med tap av svært mange ansatte, gjerne i små stillinger, massevis av fagtilbud, og hundrevis av elevplasser, sier Tahlén.

• Les også: Alle trombonestorer vil til Tromsø

FOR TIDLIG Å KONKLUDERE: – For tidlig å konkludere om hvordan kuttene vil fordeles, sier direktør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune, Kari Henriksen.
FOR TIDLIG Å KONKLUDERE: – For tidlig å konkludere om hvordan kuttene vil fordeles, sier direktør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune, Kari Henriksen. Foto: Presse

– For tidlig å konkludere om kulturskolen

Kari Henriksen er direktør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune. Hun bekrefter at kommunestyret har vedtatt et rammekutt på kulturavdelinga.

– Men hvordan dette skal fordeles, er fortsatt ikke klart, sier hun.

– Vi skal nå i gang med å finne tiltak og konsekvensutrede disse. Dette skal være ferdig til kommunestyret i juni. Det er altfor tidlig å konkludere om hvordan konsekvensene vil bli for kulturskolen, sier Henriksen.