Forfulgte og sensurerte musikere får eget plateselskap – i Norge ⋆ Kontekst
Først ut: Mai Khoi er en av de første artistene som gis ut på Safemuse sitt nye plateselskap, Lidio – Safemuse Sounds. Lørdag 3. mars spiller hun på Nasjonalbiblioteket i forbindelse med Music Freedom Day.
Først ut: Mai Khoi er en av de første artistene som gis ut på Safemuse sitt nye plateselskap, Lidio – Safemuse Sounds. Lørdag 3. mars spiller hun på Nasjonalbiblioteket i forbindelse med Music Freedom Day. Foto: Safemuse/Jan Lothe Eriksen

Forfulgte og sensurerte musikere får eget plateselskap – i Norge

Safemuse markerer Music Freedom Day med å lansere et nytt plateselskap for artister, komponister og musikere som opplever sensur, trusler og forfølgelse på grunn av sin musikk. 

Vietnamesiske Mai Khoi er én av to artister som nå lanseres på det nye plateselskapet, ifølge en pressemelding fra Safemuse. Plateselskapet har fått navnet Lidio – Safemuse Sounds.

Mai Khoi er en vietnamesisk artist og aktivist, som av Amnesty International er omtalt som én av 12 inspirerende menneskerettighetsaktivister å følge i 2018. Hun spiller for første gang i Norge, på Nasjonalbiblioteket, under Music Freedom Day lørdag 3. mars. Her slippes også plata Dissent – Live at Phù sa Lab. Albumet er spilt inn live mellom 2016 og 2017 under hemmelige konserter i studioet Phusa Lab i Hanoi.

Den andre artisten som lanseres på Lidio er iranske Farzane Zamen, hun slipper EP-en Z BENT.

• Les også: Safemuse stiftes i morgen

Feirer kunstnerisk ytringsfrihet

Merk deg dagen! 3. mars er det altså Music Freedom Day, en dag viet kunstneres rett til å ytre seg fritt. Det er organisasjonen Freemuse som står bak initiativet. Over hele verden rettes søkelyset mot kunstnerisk ytringsfrihet. Også i Oslo er det duket for flere arrangementer over to hele dager, takket være den norske organisasjonen Safemuse. Fredag 2. mars var det to seminarer på Bylarm, og lørdag er det konserter, plateslipp, intervjuer og lansering av den ny labelen – Lidio – Safemuse Sounds på Nasjonalbiblioteket.

• Les også: Første fribymusiker har landet i Norge

En hyllest til Víctor Jara

Det nye plateselskapet er en hyllest til Víctor Jara og alle som kjemper for kunstnerisk frihet. Lidio er det mindre kjente mellomnavnet til Jara (Víctor Lidio Jara Martínez), den ikoniske chilenske artisten og aktivisten som sto sentralt i den musikalske og politiske bevegelsen Nueva Canción Chilena. Han ble arrestert, torturert og drept kort tid etter det chilenske kuppet 11. september 1973. Lidio er etablert av Safemuse, og er en label hos Grappa Musikkforlag.

• Les også: Til Norge med forbudt musikk