– Folk er skuffet og sinte ⋆ Kontekst
Hans Ole Rian
Hans Ole Rian Foto: Martin Guttormsen Slørdal

– Folk er skuffet og sinte

Regjeringen holder fast på ettårig støttegrunnlag i kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Det ble klart i går. Creo-leder Hans Ole Rian har allerede fått mange reaksjoner fra skuffede og sinte kunstnere.

Kompensasjonsordningen:

Rian mener kompensasjonsordningen nå blir et lotteri.

– Jeg hadde et håp om at vi kunne få gjennom en mulighet for å velge treårig inntektsgrunnlag. Abid Raja sa han gjerne ville få det til, og Torbjørn Røe Isaksen var heller ikke imot. Så regjeringen har tydeligvis ikke prioritert dette, rett og slett, sier Rian.

• Les også: Per Oddvar Johansen om kompensasjonsorningen: – De skjønner ikke hvordan vi jobber

Holder fast ved ettårig beregning

Onsdag 20. mai ble det klart at regjeringen holder fast på ettårig støttegrunnlag i kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

«Grunnlaget for selvstendig næringsdrivende fastsettes med utgangspunkt i pensjonsgivende årsinntekt fra næring fra 2019», heter det i lovforslaget, kalt Prop. 116 L.

Opprinnelig foreslo Stortinget å legge til grunn tre års inntektsgrunnlag. Regjeringen gikk tilbake på dette 24. april, med støtte fra Stortinget. Begrunnelsen var at folk trenger økonomisk støtte fort, og det ville tatt altfor lang tid å utbetale pengene med tre års støttegrunnlag.

• Les også: Kunstnernettverket starter kampanje for å få endret kompensasjonsordningen

– Gi oss borgerlønn i stedet

– Gi oss borgerlønn i stedet, foreslår sanger Njål Sparbo.

Han er én av mange kunstnere som ikke kommer altfor godt ut av regjeringens nye kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– Gi 10 000 kroner til profesjonelle kunstnere hver måned koronakrisen varer, sier Sparbo.

– Nå bruker man timevis på å sitte og regne ut. Det er mange gråsoner: Skal man ta utgangspunkt i når jobben ble gjort, eller når fakturaen ble sendt? Hva kan man egentlig føre opp? Så skal det sitte noen i andre enden og finne ut, i time etter time. Å gi alle profesjonelle kunstnere samme månedsstøtte er mye lettere, mener Sparbo.

Njål Sparbo
Njål Sparbo Foto: Elisabeth Wathne

• Les også: 1/3 av inntektene i kultursektoren kan ha forsvunnet under koronakrisen. Musikkfeltet hardest rammet

– Norge tar ikke vare på kunstnerne

Svært mange kunstnere, som jobber syklisk med store årlige inntektsvariasjoner, har gått ut og sagt at treårig grunnlag er det mest rettferdige. Creo har tatt til orde for at kunstnerne selv må få velge om de vil ha utbetalt støtte fort, beregnet kun fra 2019, eller vente lenger og få treårig inntektsgrunnlag. Kunstnernettverket kjørte en digital kampanje forrige helg, for å rette oppmerksomhet mot saken.

– Jeg mener at Norge ikke tar vare på kunstnerne sine, sier Sparbo.

– Vi har verdens beste utdanning, men så blir vi bare kastet ut i «entreprenørskap og frivillighet», som det heter.

– Nødvendig for å overleve

Creo-leder Hans Ole Rian har fått mange reaksjoner fra kunstnere.

– Folk er skuffet og sinte. De skjønner ikke hvorfor verken arbeids- eller kulturministeren gjør dette grepet. For mange er det nødvendig for å overleve dette året.

Lovforslaget må vedtas – og kan også justeres – i Stortinget før det blir endelig fastsatt. Det ventes å skje over helgen.

Les hele regjeringens vedtak her.

Les Creos kommentarer til loven her.