Flyktninger får konsertbilletter under Oslo World ⋆ Kontekst
Solfylt start: Calypso Rose fra Trinidad og Tobago spiller på åpningsdagen av Oslo World, tirsdag 31. oktober.
Solfylt start: Calypso Rose fra Trinidad og Tobago spiller på åpningsdagen av Oslo World, tirsdag 31. oktober. Foto: Pressebilde

Flyktninger får konsertbilletter under Oslo World

I år har publikum på Oslo World spandert konsertbilletter på 150 flyktninger.

I samarbeid med Refstad, Ila og Dikemark mottak har Oslo World, som starter i morgen, gitt publikum muligheten til å donere 100, 200, eller 400 kroner. Pengene har uavkorta gått til å gi valgfrie konserter til beboere på mottak festivalen samarbeider med. Dette skriver Oslo World i en pressemelding.

• Les også: Hvordan kan kulturarbeidere inkludere innvandrere?

Applaus før hun tok i mikrofonen

– Det er noe med å gi folk en opplevelse som ikke står øverst på prioriteringslista, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Siden 2009 har festivalen invitert beboere fra norske asylmottak. Tiltaket har resultert i møter mellom flyktninger, annet konsertpublikum og artister fra hele verden. 

– Jeg husker da vi hadde en veldig kjent sangerinne fra Afghanistan et år. Da hadde vi invitert mange afghanske flyktninger. Sangerinnen var ganske engstelig på forhånd – men applausen før hun tok mikrofonen varte i tre minutter, forteller festivalsjefen.

• Les også: Tar verden inn i kulturskolen

Langsiktig samarbeid med asylmottak

Oslo World har jobba på flere fronter med å bli en bedre møteplass for lokalbefolkning og nyankomne. I 2013 kontakta festivalen Torshov transittmottak og starta opp festivalmodellen Vårt nabolag, der asyl- og transittmottakene inviterer sitt nabolag til seg, med musikk av høy kvalitet. Denne lokale festivalmodellen er blitt utvida til å inkludere flere mottak, beboere og nabolag.

Å donere festivalbilletter til flyktninger er også noe Oslo World kommer til å fortsette med.

– Jeg tenker sånn: Vi er midt inni et krevende og nokså betent klima. Det å kunne bidra til at man har det ålreit og får noen opplevelser, er det vi som festival kan gjøre, og det kommer vi til å fortsette med. Denne ordninga består så lenge det er flyktninger i Norge, sier Archetti Stølen.

• Les også: Hva kan din institusjon gjøre for flyktninger?