Flere vil gå Musikk, dans og drama ⋆ Kontekst
Foto:

Flere vil gå Musikk, dans og drama

Antallet søkere til musikk-, dans- og dramalinjene ved videregående skoler øker igjen. Størst er økningen i Rogaland.

Etter at søkertallene til Musikk-, dans- og dramalinjene (MDD) nådde bunnen i 2015, har trenden snudd og antallet søkere er på vei mot nye høyder. I år har 6679 ungdommer satt opp MDD som førsteønske viser søkertallene til videregående opplæring, publisert av Utdanningsdirektoratet. Det er 230 flere enn for to år siden.

Foto:

– Overraskende økning

Det er i Rogaland økningen har vært størst de siste årene. 793 søkere har MDD som førsteønske i år. Det er 60 fler enn i fjor og over hundre fler enn for fem år siden, da tallet var 685.

Les også: Stabile søkertall til musikkutdanningene

– Vi opplever positive søkertall, noe som er litt overraskende, sier Halvard Mikal Aase, avdelingsleder for musikk ved Vågen videregående skole i Sandnes. En av tre videregående skoler som tilbyr MDD i fylket.

– Med oljekrisen har det vært urolige tider i Rogaland og jeg hadde forventet en nedgang i søkertallene, for det krever overskudd å prioritere kultur. I stedet ser vi positive tall, sier Aase.

– Musikklinja trenger en «extreme makeover»

Foto:

Mener nivået på musikklinje-elevene er lavt

Positive historier smitter

– Uten at vi har gjort noe forskning på det, tror jeg det kan være et resultat av at det er lov å være flink for tiden. Positive historier og fortellinger om folk som har gjort det bra innen musikken sprer seg. Plateselskapene er ikke like mektige lenger, og flinke musikere klarer å nå ut gjennom andre kanaler på egen hånd. Samtidig prøver vi å følge med i tiden, tilbyr ny teknologi og blant annet at elevene kan velge laptop som hovedinstrument, forteller Halvard Mikal Aase.

Les også: Musikkopplæring eller amatør-kos?

Avdelingslederen tror også skolens synlighet utad har bidratt til den økende interessen.

– Det handler mye om at vi har lærere som er synlige i kulturlivet og jobber aktivt med rekruttering. I tillegg har vi elever som snakker varmt om skolen sin og er synlige i miljøet gjennom store musikaloppsetninger, korprosjekter og lignende. Vi opplever det også som positivt at elevene nå har mulighet til å velge realfag i kombinasjon med MDD-fordypningen. Det gjør at vi ikke mister elever som ønsker denne fordypningen til andre skoler.