Festivaluke med kun norsk musikk ⋆ Kontekst
Stine W. Torbergsen og Torodd Wigum skal lede årets Spill norsk-festival.
Stine W. Torbergsen og Torodd Wigum skal lede årets Spill norsk-festival. Foto: Marthe Vee og Trine Melhus

Festivaluke med kun norsk musikk

Spill norsk-festivalen kan sies å ha blitt en tradisjon. På tredje året tar Norsk Komponistforening og Nopa initiativ til å vie en hel uke til kun norsk musikk – på konsert, i radio og TV.

Spill norsk er et landsomfattende arrangement fra 23. til 29. mars. Foreløpig er kommunene Alta, Åfjord, Lyngdal, Røst og Stad bekrefta til årets festival. Dette melder Komponistforeningen i en pressemelding.

Festivalledelsen består i år av orkesterdirigent Torodd Wigum og Stine W. Torbergsen, produksjonsansvarlig for Oslo World.

Et ledd i et kontinuerlig løft av norsk musikk

Spill norsk arrangeres samtidig som den landsomfattende kampanjen #hørnorsk – uka hvor norsk musikk løftes litt ekstra, av musikkbransjen og gjennom radio og TV.

– Både Komponistforeningen og Nopa arbeider for at norsk repertoar blir skapt, bestilt og framført. Vi deler en interesse for å øke norskandelen i TV, radio, i strømmetjenestene, og ikke minst live – og er glade for å kunne bruke Spill norsk som et element i dette arbeidet, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Komponistforeningen, og legger til:

– Samtidig setter vi pris på kontakten lokalt: Spill norsk viser at det skapes musikk over hele landet, at det finnes et fantastisk mangfold av uttrykksformer, arrangører, utøvere og initiativ lokalt og regionalt, sier han.

Hjemme hos ordføreren

Åfjord er blant kommunene som har deltatt på Spill norsk flere år på rad.

– Vi ser det som en mulighet til å koble profesjonelle krefter i regionen sammen, krefter som kanskje ellers aldri ville krysset hverandres spor. På den måten håper vi #spillnorsk Åfjord er en sommerfuglvinges slag som vil skape nye kulturelle vinder ellers i kommunen og regionen, sier Tormod Gjersvold, rektor ved Åfjord kulturskole.

Under Spill norsk i 2018 arrangerte festivalledelsen i Åfjord konserter i det lokale bilverkstedet og hjemme hos ordføreren. Gjersvold lover «ekstremt nære» konsertopplevelser også i 2020.