Fagbevegelsen spanderer konserter ⋆ Kontekst
Spleiselag: 47 forbund og fagforeninger er med på prosjektet Somliga går med trasiga skor. F.v: Kjetil Andersen i Handel og kontor, Janne Hegna i Musikernes fellesorganisasjon og Jostein Forsberg, festivalleder for Notodden Blues Festival.
Spleiselag: 47 forbund og fagforeninger er med på prosjektet Somliga går med trasiga skor. F.v: Kjetil Andersen i Handel og kontor, Janne Hegna i Musikernes fellesorganisasjon og Jostein Forsberg, festivalleder for Notodden Blues Festival. Foto: Anne Myklebust Odland

Fagbevegelsen spanderer konserter

Hver dag under Notodden Blues Festival blir det gratis konserter, betalt av aktører i norsk fagbevegelse. Det er en gest til folk i regionen som har vanskelige livsvilkår.

Somliga går med trasiga skor er tittelen på solidaritetskonsertene som en stor del av norsk fagbevegelse støtter under Notodden Blues Festival. Hver eneste dag under festivalen arrangeres det gratiskonserter. Festivalen avsluttes med en stor konsert, i år med artisten Bjørn Eidsvåg.

– Det er fortellingen om industribyen Notodden som ble bluesby da industriarbeidsplassene forsvant og byen ble rammet av arbeidsledighet. Byen skapte en ny merkevare. Bluesen som musikkform gir også resonans i fagbevegelsen. Dette er noe gjerne er med på å støtte, sier Kjetil Andersen, faglig sekretær i et Handel og kontor (HK).

47 aktører

I år er det 18 av 25 LO-forbund som er med på spleiselaget. I tillegg har lokalavdelinger i LO og ulike fagforeninger meldt seg på, så nå er det til sammen 47 aktører som gir etter evne for å betale musikerhonorarene. I fjor hadde de nærmere 700 000 kroner å lage konserter for.

– Det er til å bli rørt av, sier Jostein Forsberg, leder for Notodden Blues Festival.

For mer enn tretti år siden jobba Jostein skift og tappa jern fra smelteovnen på Tinfos Jernverk. Så mista han jobben. Hva er da mer naturlig enn å gi seg hen til bluesen?

Portrettet med Jostein Forsberg fra Musikkultur i 2012 kan du lese her.

Barnefattigdom

Da industrien flagget ut fra Notodden på 1980-tallet, forsvant 1100-industriarbeidsplasser. I tillegg rev det med seg en rekke andre arbeidsplasser. Dette i en by med 12000 innbyggere.

– Barnefattigdommen er høy i Notodden sammenlignet med resten av landet. Samfunnet ble hardt rammet og en del havnet i uføretrygd. Selv om dette er tretti år siden, er vanskelige livsvilkår ennå en problemstilling i regionen, sier Janne Hegna, forbundssekretær i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Hun refererer til tall fra avisen Varden i Telemark om at 15 prosent barn i Skien lever i fattigdom og 13 prosent i Notodden.

– Dette er noe av bakgrunnen for at det er akkurat i Notodden vi ønsker å gi publikum gratis konserter, sier hun.