EU vedtok opphavsrettsdirektiv ⋆ Kontekst

EU vedtok opphavsrettsdirektiv

I dag stemte EU-parlamentet for å innføre det nye opphavsrettsdirektivet, med solid flertall.

Les også: Høyere inntekter til rettighetshavere – det kan bli resultatet av nytt EU-direktiv

Direktivet medfører at de store brukergenererte tjenestene (Facebook, YouTube og andre) må følge vanlige opphavsrettsregler når brukerne deler opphavsrettsbelagt innhold. Altså inngå avtaler med rettighetshavere, og betale vederlag for bruk. For alle som skaper, framfører, eier og deler musikk er dette gode nyheter, sier Tonos administrerende direktør Cato Strøm. Tono er opphavsrettsorganisasjonen for komponister.

– Våre medlemmer vil kunne få langt bedre inntekter fra disse tjenestene enn vi har sett frem til nå. Det er ikke minst viktig fordi tjenester som YouTube og Facebook benyttes i stor grad som musikkplattformer, og i realiteten konkurrerer med tjenester som Spotify og Apple Music, sier Strøm. Han understreker at ingenting i det nye direktivet går på tvers av den nye norske åndsverkloven som ble vedtatt i juni i fjor.

Må ha avtaler med rettighetshaverne

Kritikerne av direktivet (de store tech-selskapene) har gått hardt ut og ment at det nye direktivet ville bli internetts død.

Til Musikkultur sa Tonos jurist og avdelingsdirektør for Online Media, Inger Elise Mey, følgende i februar:

– Direktivet innfører ikke noe monitorerings- eller filtreringsregime. Det er ikke sånn at du og jeg som brukere ikke lenger kan laste opp det vi ønsker, men ansvaret er nå flytta over på plattformene. De som tilbyr store mengder rettighetsbeskyttet innhold uten å betale for det, får nå en forpliktelse til å inngå avtaler med rettighetshaverne. De kan ikke lenger bestemme selv hva de vil ta ansvar for. Ryktene om at nå dør internett, nå stenges muligheten for å legge ut ny musikk, det er faktisk feilinformasjon, sa Mey til Musikkultur.