Etablerer stiftelse for å fortsette musikkundervisning til palestinske flyktninger ⋆ Kontekst
Musikk gir mening: Et eksempel på pianoundervisning i flyktingleiren.
Musikk gir mening: Et eksempel på pianoundervisning i flyktingleiren. Foto: Music in Refuge

Etablerer stiftelse for å fortsette musikkundervisning til palestinske flyktninger

Et 16 år gammelt musikalsk prosjekt rettet mot palestinske flyktninger i Libanon risikerer å måtte legges ned. Derfor stiftes Music In Refuge.

Utenriksdepartementet har kuttet drastisk i kulturstøtten. Det går blant annet ut over et prosjekt der kompetanse, instrumenter og driftsmidler har gitt palestinske barn og ungdom i flyktningleiren Rashidieh i Libanon et musikktilbud i 16 år.

– Et snart oppbrukt privatsponsorfond og en ny utenrikspolitikk har stoppet pengetilførselen, og vi er nødt til å se oss om etter andre løsninger. Derfor bestemte vi oss for å etablere stiftelsen Music in Refuge og stiftelsesmøtet går av stabelen i kveld på Kulturhuset, sier styreleder Andreas Lønmo Knudsrød.

Styreleder i Music in Refuge Andreas Lønmo Knudsrød.
Styreleder i Music in Refuge Andreas Lønmo Knudsrød. Foto: Music in Refuge

Den ferske stiftelsen ser etter sponsorer og andre som ønsker å støtte.

– Siden mange av dem som er med i stiftelsen er musikere, så er det naturlig for oss å ha konserter for å skaffe inntekter, men det er ikke på langt nær nok og vil heller ikke gi tilstrekkelig kontinuitet, sier Lønmo Knudsrød.

Prosjekt med store ringvirkninger

Siden 2002 har musikkpedagoger knyttet til Norges musikkhøgskole bidratt sterkt til drift av et prosjekt der kompetanse, instrumenter og driftsmidler har gitt barn og ungdom i Rashedieh et musikktilbud. Prosjektet har til nå vært støttet av en privat stiftelse samt noe offentlig støtte via blant andre Utenriksdepartementet.

– Norske musikere og pedagoger reiser flere ganger i året for å inspirere til videre drift av et stort orkester i Rashidieh og i løpet av denne perioden har om lag 120 musikkstudenter deltatt. Nå ønsker altså Music In Refuge å sørge for at aktiviteten fortsetter og gjerne ekspanderer. Vi har en drøm om å etablere lignende tilbud i andre flyktningleirer, men først må vi stabilisere dette tilbudet.

Flyktningleir siden 1948

Flyktningleiren Rashidieh ligger rett sør for byen Tyr i Libanon, og rommer 31 000 flyktninger på noen kvadratkilometer. Leiren ble opprettet under den første flukten fra Palestina i 1948, og siden den gang har FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, sørget for det aller mest nødvendige. Selv om leiren inneholder en barneskole, en moské og et enkelt sykehus, er samfunnet nesten overlatt til seg selv.

Rett før helga ble det klart at USA kutter all støtte til UNRWA. Organisasjonen må nå søke støtte fra partnere i Europa, Midtøsten og Asia, og det er allmenn enighet om at kuttet vil gjøre situasjonen for palestinske flyktninger vanskeligere.