– Et tilbakeskritt for skapende kunstnere ⋆ Kontekst
Dramatisk: MFO-leder Hans Ole Rian mener at paragraf 71 i forslaget til ny åndsverklov er et tilbakeskritt for skapende kunstnere.
Dramatisk: MFO-leder Hans Ole Rian mener at paragraf 71 i forslaget til ny åndsverklov er et tilbakeskritt for skapende kunstnere. Foto: Anne Mykelbus Odland

– Et tilbakeskritt for skapende kunstnere

I dag er det høring på forslaget til ny åndsverklov. Utfallet kan bli dramatisk for skapende kunstnere.

– Fjern paragraf 71, er MFO-leder Hans Ole Rians viktigste budskap foran høringa som starter på Stortinget seinere i dag.

Les også: Kunstneres rettigheter skal styrkes med ny åndsverklov

MFOs forbundsleder er ikke aleine. Norsk komponistforening, NOPA, Den norske forfatterforening og Norsk filmforbund er blant organisasjonene som har uttalt seg kritisk til paragrafen, som i korte trekk innebærer at arbeidsgiver i enkelte tilfeller kan overdra rettigheter til verk som er skapt i et ansettelsesforhold, eller i et oppdragsforhold.

– Overrasket og veldig bekymret

Til Dagsavisen uttrykte Rian 6. mai bekymring over at Kulturdepartementet i etterkant av høringsrunden har skrevet inn en lovtekst som potensielt kan få store konsekvenser for skapende kunstnere:

– Vi er overrasket og veldig bekymret over at departementet, helt imot meget tydelige råd og innspill fra alle samtlige kunstnerorganisasjonene, i innstillingen til Stortinget foreslår at opphavsretten til åndsverk som er skapt av en arbeidstaker eller en oppdragstaker, automatisk skal overføres til arbeidsgiveren eller oppdragsgiveren. Dette innebærer at veldig mange skapende og utøvende kunstnere vil miste mulighetene til å faktisk kunne leve av det de selv skaper, sa Rian til Dagsavisen.

Les også: Kunstneropprør mot ny lov

– Mye bra i forslag til ny lov

Alle medieoppslagene om saken har fått Kulturdepartementet til å legge ut en oppklaring om paragraf 71 på sine nettsider. Den kan du lese her:

Oppklaringer rundt forslaget til ny åndsverklov

Foruten paragraf 71, roser Rian Kulturdepartementet for forslaget til ny åndsverklov.

– Lovforslaget styrker opphaverens rettigheter og innebærer et mindre skjevt forhold mellom rettighetshaver og bruker, det er et godt utgangspunkt i en lov som er uhyre viktig for MFOs medlemmer, mener forbundslederen.

Men:

– Ved å legge inn paragraf 71 forsvinner nå den solide og gode grunnen som forslaget til ny lov var bygget på. Paragrafen spenner beina under alt det positive i den nye loven, sier Rian til Musikkultur.

Høringa strømmes direkte her.