Et spennende valg ⋆ Kontekst
NY KULTURMINISTER: Thorhild Widvey. Foto: Høyre
NY KULTURMINISTER: Thorhild Widvey. Foto: Høyre Foto: Høyre

Et spennende valg

Thorhild Widvey fra Høyre er i dag utnevnt til ny kulturminister. MFO-leder Hans Ole Rian oppfordrer henne til å ikke kutte i kulturbudsjettet.

– Det er et spennende valg, og jeg ser fram til å ta fatt på samarbeidet, sier MFO-leder Hans Ole Rian om valget av Thorhild Widvey som kulturminister. Rian ber først og fremst den ferske kulturministerne om å ikke kutte i kulturdepartementets budsjett for 2014, som ble lagt fram på mandag.

– Det er viktig å ikke rive ned den fantastiske kulturelle grunnmuren som har blitt styrket betraktelig de siste åra, sier Rian, og nevner spesielt ensemblestøtta, publiseringsstøtta og musikerordningen som viktige støtteordninger for å opprettholde et rikt musikkliv.

Rian peker dessuten på at det foreslåtte statsbudsjettet legger opp til mindre statsstøttet kultur i kirkene, og oppfordrer Widvey til å gjøre noe med det.

– Dette området har vært forsømt i lang tid og fortjener nå et løft, sier Rian.

Tidligere oljeminister

Widvey var olje- og energiminister i Bondevik II-regjeringen i 2004 og 2005. Før det var hun statssekretær i Fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet, og hun var stortingsrepresentant fra 1989 til 1997. Hun kommer fra Rogaland og er medlem av sentralstyret i Høyre.

Widvey har og har hatt en lang rekke styreverv og har lang politisk fartstid og bakgrunn fra idretten. Særlig har hun vært aktiv i Norges Handicapidrettsforbund, der hun var viseformann på slutten av 80-tallet.

Med seg som statssekretær får hun Knut Olav Åmås, som fram til i dag er debatt-, kultur- og forskningsredaktør i Aftenposten. Åmås er filosof og kjent for et bredt og omfattende engasjement på nær sagt alle felt innenfor kulturen.

Andre viktige ministre

Andre viktige nyvalgte ministre for kulturfeltet er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Begge er fra Høyre, i midten av 30-åra og har lang fartstid i politikken. Isaksen får med seg Bjørn Haugstad som statssekretær og Søreide har med seg Øystein Bø.