Ensemblet 1B1 betaler ikke honorar til musikere ⋆ Kontekst
Foto:

Ensemblet 1B1 betaler ikke honorar til musikere

MFO retter inkassokrav mot ensemblet 1B1 på vegne av ni musikere. Frykter konkurs.

MFO med stort inkassokrav

Ensemblet 1B1 sliter med økonomien og har i lengre tid ikke klart å betale honorarer til en rekke musikere.

De to siste årene har det Stavanger-baserte ensemblet mottatt 3 millioner kroner i året fra Talent Norge, Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-bank og Stiftelsen Cultiva.

– 1B1 har stått på vår svarteliste siden oktober og nå er vi veldig bekymret på vegne av våre medlemmer. Dette handler om deres inntekter, sier informasjonsansvarlig i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), Erica Berthelsen. De retter nå inkassokrav mot 1B1 på vegne av ni medlemmer. Kravene er på nærmere 400 000 kroner tilsammen.

– Ikke ta oppdrag

– Nå håper vi bare at 1B1 løser situasjonen og unngår konkurs, slik at våre medlemmer får utbetalt honorarene sine, sier Berthelsen. MFO opplyser at enkelte av inkassokravene stammer fra oppdrag helt tilbake til 2015.

– Når det tar så lang tid er det vanskelig å forstå hva de holder på med i 1B1. Dette er uholdbart overfor våre medlemmer, som prøver å leve av dette. Vi ser alvorlig på at vi ennå ikke har fått noe svar fra 1B1-ledelsen, og anbefaler våre medlemmer å ikke ta oppdrag i orkesteret slik situasjonen er nå.

Foto:

– En fæl situasjon

Daglig leder i 1B1, Erling Johansen sier de står på for å løse situasjonen.

– Vi har likviditetsutfordringer som har pågått en stund. Det er en fæl situasjon å være i.

– Kan musikerne forvente å få utbetalt sine honorarer?

– Det kan de. Vi jobber nå for å få inn penger vi har til gode fra i fjor, i tillegg til å få tilført mer kapital. Vi satte på bremsene i høst for å konsolidere, og gjennomfører nå kun prosjekter som vi vet går i pluss eller i balanse.

1B1 er et ensemble og talent-utviklingsprosjekt på sørvestlandet, bestående av musikere som underviser ved Universitetet i Stavanger, samt musikkstudenter fra samme sted og fra andre utdanningsinstitusjoner som Griegakademiet i Bergen og Universitetet i Agder. Ensemblet ble stiftet i 2008, og med Jan Bjøranger som kunstnerisk leder har de på kort tid slått seg opp som et ettertraktet orkester med anerkjente samarbeidspartnere fra hele verden – og med konserter i byer som New York og Berlin. I 2014 vant ensemblet Spellemann-pris for albumet Holberg Variations.

Kan gå mot konkurs

– En kjapp kredittsjekk viser at dere har en rekke anmerkninger og at egenkapitalen for lengst er brukt opp. Kan det være at dere har gapt for høyt?

– Vi har jobbet hardt i tre-fire år for å etablere oss internasjonalt, bygd opp relasjoner og fått mye medieomtale. Blant annet har vi innledet et tett samarbeid med den ledende scenen National Sawdust i New York. Vi ser nå at en del av dette ble i overkant kostbart og krevende. Samtidig har det åpnet dører og vært viktig for den jobben vi gjør for å utvikle norske talenter.

– Er det fare for konkurs?

– Det er klart vi er i en alvorlig situasjon og er klar over at det i verste fall kan gå mot konkurs. Men vi styrer helt klart mot en løsning, eventuelt mellomløsninger med betalingsavtaler over lengre tid. Målet er å gjenoppta aktivitetsnivået og levere kvaliteten vi er kjent for og forpliktet til, sier Johansen.

Savner ensemblestøtte

1B1 opplyser at de blant annet venter på tilskudd de har utestående fra 2016, i tillegg til hele tilskuddet for i år på 3 millioner kroner fra blant andre Talent Norge.

– Det er få frie midler ute i systemet. Vi skriver søknader og er i dialog med Kulturrådet og Kulturdepartementet. Det er stor begeistring for det vi gjør, men vi opplever å bli en kasteball mellom profesjonell kunst/kultur og utdanning, fordi vi operer innen begge felt. Til tross for gode søknader i fire år har vi utrolig nok ikke fått ensemblestøtte fra Kulturrådet for det profesjonelle arbeidet ensemblet 1B1 gjør på topp internasjonalt nivå. Situasjonen hadde nok vært en annen med en slik støtte, sier Erling Johansen.

Talent Norge sier de er klar over at 1B1 har utfordringer.

– Vi er i god dialog med 1B1. Sammen med de øvrige bidragsyterne er vi i ferd med å kartlegge situasjonen før vi blir enige om hvor vi går videre. Vi er veldig fornøyde med det kunstneriske nivået i ensemblet, sier daglig leder i Talent Norge AS, Maria Mediaas Jørstad.