Enorm pågang til FFUKs koronaordning. – Grusomt å se hvor bredt dette har rammet ⋆ Kontekst
Ikke storforlangende: – Folk er ikke storforlangende, og søker edruelig. Mange burde hatt mye, mye mer. Alle er klar over at det er begrensede midler til disposisjon, sier Bjørg Eriksen, direktør i FFUK.
Ikke storforlangende: – Folk er ikke storforlangende, og søker edruelig. Mange burde hatt mye, mye mer. Alle er klar over at det er begrensede midler til disposisjon, sier Bjørg Eriksen, direktør i FFUK. Foto: Rune Eriksen

Enorm pågang til FFUKs koronaordning. – Grusomt å se hvor bredt dette har rammet

Nylig gikk fristen ut for Fond for utøvende kunstnere (FFUK) sin erstatningsordning for korona-avlysninger. Søknadstrykket førte til at portalen brøt sammen, forteller direktør Bjørg Eriksen.

– Vi ser veldig mange helt nye søkere, fra alle sjangre. Det er grusomt å se hvor bredt dette har rammet, sier Bjørg Eriksen, direktør i FFUK, til Musikkultur.

• Les også: De digitale konsertene kan være starten på en varig endring av musikkbransjen, tror Håkon Kvidal

Søknader for 12,5 millioner

Såpass mange var søkerne at portalen brøt sammen på den opprinnelige søknadsfristen, 1. april. Fristen ble derfor utsatt til 3. april.

Fondet har omdisponert støttemidler, som normalt skulle gått til blant annet reise- og kursstøtte, for å kunne lage erstatningsordningen. De har drøyt fem millioner kroner å dele ut, ifølge Eriksen.

– Vi har fått inn 615 personlige søknader som til sammen utgjør 12,5 millioner kroner, så det er jo et stort gap. Vi håper noen kan tre støttende til, sier hun.

• Les også: Hvordan strømme best mulig hjemmefra?

– Mye solidaritet. Det er rørende

FFUK har også opprettet et donasjonsfond for givere som vil støtte koronarammede kunstnere. Den største donasjonen har kommet fra Creos vederlagsfond. De har gitt to millioner kroner. Oslo-Filharmonien, som nylig vant Oslo bys kulturpris, har donert hele premiepotten på 100 000 kroner til FFUKs fond.

– Helt fantastisk. Det er så mye solidaritet, folk hjelper hverandre. Det er rørende, sier Eriksen.

• Les også: Creo om regjeringens koronakompensasjon: «300 millioner er langt fra nok til at kulturbransjens næringer kan overleve»

– Folk er ikke storforlangende

Hun forteller at solidariteten også gjenspeiles i søkerne selv.

– Folk er ikke storforlangende, og søker edruelig. Mange burde hatt mye, mye mer. Alle er klar over at det er begrensede midler til disposisjon.

– Hvordan prioriterer dere?

– Denne ordningen er jo helt ny, og ting skjer fort. Vi må finne ut hvordan vi skal gjøre dette mest mulig rettferdig. Det blir neste punkt.

• Les også: Korona og støttepenger: Dette gjør kulturaktørene

Håper på rask utdeling

Eriksen forteller at erstatningspengene ikke blir delt ut løpende, men samtidig på én dato når styret har kommet gjennom alle søknadene.

– Jeg håper det blir ganske raskt etter påsken. Nå skal vi bruke påsken på å registrere alt og få ut lister til styret.

FFUKs prosjektstøttesøknader blir behandlet 22. april i stedet for 11. mars. Søknader til prosjekter som blir avlyst på grunn av korona, vil bli behandlet som om de gjennomføres, og pengene vil bli utbetalt, ifølge Eriksen.