– Vi er triste for det som har røket, men glade for at streiken virket ⋆ Kontekst
Statue av Henrik Ibsen foran streikevakter ved Nationaltheatret
Streikevakter utenfor Nationaltheatret i oktober. Også her førte kulturstreiken til avlysninger. Foto:Brand Barstein
Nyheter

– Vi er triste for det som har røket, men glade for at streiken virket

Creos nestleder Christine Thomassen sier at streiken var nødvendig, men at det var trist at forestillinger ble avlyst.

– Det var ingen som vet at vi satt hos mekleren, og det tror jeg var klokt.

Nestleder Christine Thomassen var Creos forhandlingsleder under den langvarige kulturstreiken. Etter syv uker med minimal bevegelse fra partene LO Stat og Spekter, kom det et uventet forslag fra Spekter etter at den tredje meklingen var unnagjort – uten løsning.

Dette forslaget førte til meklinger helgen 22-24 oktober, som altså ingen visste om, samme uke som ordskiftet både i pressen og på sosiale medier hadde eskalert.

– Noe jeg synes er mest leit med denne streiken, er den polariseringen som det i større eller mindre grad blir i slike konflikter, sier Thomassen.

Var det en diplomatisk tone under den siste meklingen?

På tross av det som har vært kommunisert utad, har tonen i meklingene vært ryddig og saklig hele veien. Det har ikke vært noen ufinheter. Man har tydelig sett at begge parter har vært gjennom mye i streiken.

En del juleforestillinger har blitt avlyst som følge av streiken. Var det verdt det?

– For å si det sånn: Streiken var nødvendig for å komme til det som var vår felles målsetning, som var kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsrettigheter. Men det var trist at det kom til det punktet at forestillinger ble avlyst. Det er ingenting våre medlemmer ønsker mer enn å jobbe på scenen og at de skal gi publikum et godt kulturtilbud. Så vi er triste for det som har røket, men glade for at streiken virket.

– Hva tenker du om Vidar Magnussens utspill på sosiale medier og på radio?

Det er ikke vanlig for partene å stille opp på Dagsnytt18, og det gjorde heller ingen av partene i denne streiken. Det resulterte kanskje i en noe ensidig dekning. Alle som velger å uttale seg i en slik situasjon må tenke over hvilke signaler det sender. Men tematikken som han uttaler seg om er vi godt kjent med, og det gjør oss vondt.

– Det fremstilles også av enkelte andre som om alt vi holdt på med under streiken var strikking og dansing i streiketeltet, men det har vært beintøft. Man skal ikke undervurdere det å ikke få gå inn i det huset man hvor man jobber, enten man er ansatt eller frilanser.

Christine Thomassen holder appell utenfor Nationaltheatret under kulturstreiken
Creos nestleder Christine Thomassen var forbundets streikeleder under kulturstreiken. Her holder hun appell utenfor Nationaltheatret i september. Foto:Brand Barstein

Men frilansere må også huske på at det aller fleste rettigheter som frilansere har i dag, har vært fremforhandlet av de med forhandlingskraft. Det gjør ikke seg selv.

Er du redd for at streiken har skadet omdømmet til Creo?

Det er litt vanskelig for meg å si. Det vi kan konstatere er at Creo har vokst betydelig denne høsten, og vi har nå over 10.000 medlemmer.  Jeg tror de fleste av våre medlemmer ser verdien av at vi kjemper for dem, om enn på ulike måter og på ulike tidspunkt..  Vi er best når vi står sammen, og vi har et fellesskap som mange ser verdien av.  Og så vil det dessverre likevel være situasjoner hvor noen kommer dårligere ut enn andre, som i denne situasjonen var frilansere og oppdragstakere.

– Det var en nødvendig streik, men det betyr ikke at den var ønsket. Jeg mener fremdeles man skal gjøre det som er mulig for å unngå en konflikt, og jeg kommer aldri til å ta lett på streikevåpenet. Creo kommer nå til å ta en grundig evaluering av denne streiken og hvordan vi har håndtert den.

– Hvordan har du det nå?

Vanvittig sliten. Jeg har aldri vært forhandlingsleder i en konflikt før, og Creo er et lite forbund i denne sammenhengen. For oss på kontoret har det vært utrolig trøkk lenge. Men aller mest er jeg lettet, glad og stolt. Jeg håper at alle medlemmene og også alle partene i streiken er klare til å gå fremover.

– Til slutt, husket dere å ta med tannbørste til de siste meklingene?

Nei! Vi hadde ikke med tannbørster, og ikke nok mat heller. For en tidligere danser som får problemer med blodsukkeret var det ikke optimalt sånn sett. Men vi fikk smuglet inn en pizza så inkognito som mulig.

Og arbeidsgiversiden var heller ikke på tilbudssiden med tannbørster, slik Spekter-sjefen har sagt tidligere?

Vi snakket ikke så mye med arbeidsgiversiden om tannbørster i denne situasjonen. 

Vidar Magnussen ønsker ikke å kommentere uttalelsen til Thomassen. I en melding til Kontekst skriver han: «Jeg har ingen videre kommentar til dette utover det som er sagt. Jeg er glad streiken er over».