Elias Akselsen får Kulturrådets ærespris ⋆ Kontekst
Notis

Elias Akselsen får Kulturrådets ærespris

– Akselsen har gjennom mange tiår vært vår fremste formidler av romanifolkets sangtradisjoner, sier Kulturrådets leder Sigmund Løvåsen.

Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Prisen er på 600 000,- i tillegg til en skulptur av billedhugger Elena Engelsen.

– Elias Akselsens karriere spenner over et halvt århundre, og han fortsetter arbeidet med å fornye og revitalisere denne ofte oversette delen av norsk kulturhistorie. Hans siste album kom for bare et drøyt år siden, og det er heldigvis ingen tegn til at Akselsen ønsker å trappe ned, sier Kulturrådets rådsleder Sigmund Løvåsen i en pressemelding.

– Dette er stort for en tatergutt som hadde en vanskelig oppvekst, sier prisvinner Elias Akselsen.

– Vi har tatt frem sanger som var forbudt å fremføre frem til 1992, og jeg husker som liten at faren min fikk bot for å synge på et marked i Solør. Denne prisen er en oppreising for hele romanifolket.

Akselsen er 75 år gammel og har gitt ut 12 album. Han har blitt nominert til Spellemannprisen tre ganger, senest for albumet Horta som kom i 2022. Han har samarbeid med en rekke andre musikere, og fremhever særlig det langvarige samarbeidet med musikeren Stian Carstensen.