Eirik Raude ny festivalsjef ⋆ Kontekst
Foto: Ida Brekke/arkiv

Eirik Raude ny festivalsjef

Eirik Raude (43) er ansatt som ny festivalsjef i Risør kammermusikkfest. Hans første oppgave blir å finne en kunstnerisk leder han kan jobbe godt sammen med mot festival i 2017.

Festivalen neste sommer var opprinnelig kansellert, fordi styret manglet nøkkelpersoner til å gjennomføre den. For få dager siden fikk Raude spørsmål om å overta som sjef med sikte på gjennomføre festivalen allerede neste sommer.

– Jeg er glad og stolt for at jeg skal få jobbe med stab og frivillige for å bringe festivalen videre. Jeg er ukjent med årsaken til at den var utsatt og kansellert. Å overta ansvaret nå påvirker meg ikke annet enn at jeg vet vi har knapp tid, sier Raude.

Skal finne makker

Eirik Raude er klassisk perkusjonist og frilanser. De siste seks årene har han drevet firmaet UR-produksjoner, som tar oppdrag med å utvikle konsertserier, turnélegging, festivalproduksjon. Han har også vært daglig leder for Oslo Quartet Series.

– Jeg gleder meg til sesongåpning med ensemblet Quatuor Ébène i Gamle Logen tirsdag 27. september, men etter det blir det full festivalplanlegging, sier han.

Det første han må gå i gang med er å lete etter en kunstnerisk leder han skal jobbe sammen med.

– Utfordringen blir å finne en som reiser verden rundt, og som har ledig kapasitet til å hive seg rundt og være tilgjengelig for festivalen, sier Raude.

Vi portretterte Eirik Raude i 2012. Les portrettet her

Atmosfæren er kjennetegnet

Raude har selv deltatt som musiker på fire festivaler, og sier at konsertene i Risør kirke er noen av hans gjeveste øyeblikk som musiker.

– Tettheten mellom publikum og musikere er helt spesiell i Risør. Man opplever at hele byen deltar, det blir så intimt når man opplever musikk av høy kvalitet sammen i en fullsatt liten kirke!

Raude vil utvikle festivalen videre samtidig som han er opptatt av å beholde kjernen i festivalen.

– Atmosfæren og kjemien mellom musikere og publikum vil jeg si er kjernen i festivalen. Og å så er det klart at andre ting kan utvikles videre.

– Føler du på at du skal være tro mot dem som startet festivalen?

– Vi skal fortsatt være en klassisk kammermusikkfest, men det er jo et kjempespenn i klassisk repertoar fra musikk som komponeres i dag og tilbake til1600-tallet. Det betyr et mangfoldig musikkuttrykk. Ingen trenger i alle fall bekymre seg for at Risør kammermusikkfest skal bli en trommefestival, sier han med et smil.