Einar Selvik er tildelt Egil Storbekkens Musikkpris ⋆ Kontekst
PRISVINNEREN: Einar Selvik er hovedmannen bak Wardruna, og har blant annet skrevet musikken til HBO-serien «Vikings».
PRISVINNEREN: Einar Selvik er hovedmannen bak Wardruna, og har blant annet skrevet musikken til HBO-serien «Vikings». Foto: Daria Endresen

Einar Selvik er tildelt Egil Storbekkens Musikkpris

Prisen deles ut for 15. gang. Årets prisvinner er musikeren, komponisten og instrumentbyggeren Einar Selvik.

Einar Selvik er hovedmannen bak Wardruna, et prosjekt som fokuserer på musikalske tolkninger av gammelnorske og eldre nordiske tradisjoner. Wardruna har en stor tilhengerskare langt utenfor Norges grenser.

Selvik har også skrevet og spilt inn musikken til HBO-serien Vikings. Han har oppnådd å få et stort internasjonalt navn innenfor en nyskapende sjanger, som kombinerer gamle nordiske musikktradisjoner med moderne uttrykksformer.

Dette meldes i en pressemelding fra Egil Storbekkens Musikkpris.

Skaldetradisjon og lyden av trær

Selvik er både sanger og multi-instrumentalist. Han trakterer bukkehorn, lur, munnharpe, fløyte og ulike nordiske knipse- og strykelyrer. Han benytter i tillegg lyder hentet direkte fra naturen i melodiene sine, blant annet trær, steiner og vann. Det legges samtidig stor vekt på gammel skaldetradisjon og poesi, samt bruk av litterære elementer som runealfabetet, gammelnorsk og norrøne skrifter.

TV-spill og akademisk tilnærming

Gjennom en nærmest akademisk tilnærming til materialet kombinert med et populærkulturelt lydbilde, har Selvik utfordret og flyttet musikalske sjangergrenser, og gitt fortidens tenkemåter og uttrykksformer en ny kunstnerisk stemme. Dette har gjort Wardruna til én av samtidens fremste formidlere av norrøn kultur.

Selvik lager også musikk for et av årets største TV-spill; Assasins Creed – Valhalla, fra spillgiganten Ubisoft, og han var nylig én av artistene under årets utgave av Festspillene i Bergen.

De siste årene har Selvik holdt en rekke foredrag, spesielt om sin tilnærming til historisk musikk, blant annet på Oxford University og ved Universitetet i Reykjavik.

Opprettet til ære for Egil Storbekken

Egil Storbekkens Musikkpris skal fremme interessen for norsk folkemusikk, og er en nasjonal hedersbevisning som kan gis til kandidater fra hele landet. Prisen er på 25 000 kroner, samt et kunstverk, og deles ut 26. juli på Dølmotunet i Tolga.