Disse kan vinne én million fra Equinor ⋆ Kontekst
Én av disse får et stipend på én million kroner den 20. november. F.v.: Amalie Stalheim, Christian Grøvlen, Sandra Lied Haga og Caroline Wettergreen.
Én av disse får et stipend på én million kroner den 20. november. F.v.: Amalie Stalheim, Christian Grøvlen, Sandra Lied Haga og Caroline Wettergreen. Foto: F.v.: Thomas Widerberg, Cathrine Dokken, Nikolaj Lund, Erik Berg

Disse kan vinne én million fra Equinor

Fire unge musikere er plukka ut som finalister til Equinors talentstipend i klassisk musikk.

De fire finalistene er cellisten Amalie Stalheim (25), sopranen Caroline Wettergreen (32), pianisten Christian Grøvlen (28) og cellisten Sandra Lied Haga (24). Talentene kan vinne et av Norges største klassiske musikkstipender, på én million kroner, melder Equinor Morgendagens Helter i en pressemelding.  

Juryleder, pianist Leif Ove Andsnes, sier dette om finalistene:

– Årets finalister har imponert oss de siste åra, og de var vanskelige å komme utenom da vi identifiserte flere av Norges mest lovende talenter. Alle finalistene innehar et talent som tilsier at de hører hjemme både i vårt hjemlige musikkliv og på internasjonale konsertscener.

I tillegg til å være juryleder, er Andsnes også ambassadør for Equinor Morgendagens Helter.

Vinneren av Equinors talentstipend på det klassiske feltet offentliggjøres 20. november. Fjorårets vinner var tenoren Bror Magnus Tødenes fra Sunnmøre.

Talentstipendet har som mål å løfte fram unge norske musikktalenter og hjelpe dem på veien videre mot en internasjonal karriere.

Dette er finalistene:

• Sandra Lied Haga, cello (24 år, fra Nordstrand i Oslo)

Begynte å spille cello tre år gammel, og var i sin tid den yngste personen som deltok i Barratt Due Musikkinstitutts program for spesielt talentfulle barn. Hun debuterte i anerkjente Wigmore Hall som 12-åring og har vunnet flere nasjonale og internasjonale førstepriser.

 • Amalie Stalheim, cello (25 år, fra Fana i Bergen)

Kun seks år gammel begynte Amalie å spille cello. Hun omtales i dag som en av Skandinavias mest lovende cellister og har hatt flere solistoppdrag for anerkjente orkestre. Som eneste norske og nordiske musiker har hun blitt håndplukket til Verbier Festival Academy to år på rad. Hun har også vunnet Sveriges fremste solistkonkurranse – Solistpriset 2018.

 • Caroline Wettergreen, sopran (32 år, fra Fana i Bergen)

32-åringen fra Bergen omtales som Norges nye operastjerne. Hun har tatt åtte år med utdannelse i Oslo og København. Allerede som tiåring bestemte hun seg for å bli operasanger, og i 2011 debuterte hun ved Den Norske Opera & Ballett.

 • Christian Grøvlen, piano (28 år, fra Bergen)

Christian begynte å spille klaver kun fem år gammel og er omtalt som en av Norges mest lovende pianister. Som 13-åring ble han med i Unge Musikere ved Griegakademiet i Bergen. Han har vunnet Ungdommens Musikkmesterskap tre ganger og en rekke andre priser. I 2016 ga 28-åringen ut sin første innspilling til strålende anmeldelser.