Dirigentløftet: Finnes den nye dirigentstjernen? ⋆ Kontekst
Dirigentkarriere: Fra og med den 11. mai er søknadsportalen til Dirigentløftets elitesatsing åpen en måneds tid.
Dirigentkarriere: Fra og med den 11. mai er søknadsportalen til Dirigentløftets elitesatsing åpen en måneds tid. Foto: Håkon Samuelsen

Dirigentløftet: Finnes den nye dirigentstjernen?

Flere unge dirigenter har fått sin sjanse gjennom Dirigentløftet. Nå er det mulig å søke plass til årets elitesatsing.

– Elitesatsingen i Dirigentløftet gir Norges fremste, unge dirigenttalenter en arena for å kalibrere seg opp mot et profesjonelt og internasjonalt nivå, sier leder for faglig råd i Dirigentløftet, Morten Wensberg.

Den 11. mai utlyses en ny søknadsrunde til eliteprogrammet i det nasjonale talentutviklingsprogrammet Dirigentløftet og endelig søknadsfrist er 10. juni. Det stilles ingen formelle krav til søkerne, men alle som søker bør være klar over at nivået er meget høyt. Elitesatsingen består av Dirigentforum og lanseringsprogrammet Opptakt. Det er totalt plass til 10 kandidater og deltakerne får veiledning av ledende internasjonale dirigentpedagoger. Én blir plukket ut til Opptakt, og dette programmet forbereder deltakeren på en potensiell internasjonal karriere

– Kandidatene tas inn for to år og må forplikte seg til å prioritere samlingene, det vil si fem til seks helgesamlinger, besøk hos de profesjonelle orkestrene og å være godt forberedt til disse. De må også delta i Dirigentløftet med eget bidrag i inntil fem dager i løpet av året, fortsetter Wensberg.

Innkommende søknader vurderes av Dirigentløftetets faglige råd som velger ut ti til tolv kandidater til prøvedirigering med Trondheim Symfoniorkester i august. Kandidater som plukkes ut til prøvedirigering vurderes videre av en jury bestående av Faglig råd samt representanter for alle landets symfoniorkestre.

Les også om Aage Richard Meyer, vinner av Opptakt.