Dextra-instrument til internasjonal stjernefiolinist ⋆ Kontekst
Den verdenskjente fiolinisten Janine Jansen får disponere et Dextra-instrument. Her overrekkes det offiselt til henne av direktør Anders Bjørnsen.
Den verdenskjente fiolinisten Janine Jansen får disponere et Dextra-instrument. Her overrekkes det offiselt til henne av direktør Anders Bjørnsen. Foto: Dextra Musica

Dextra-instrument til internasjonal stjernefiolinist

Den nederlandske fiolinisten Janine Jansen har inngått avtale med Dextra Musica. Hun får disponere en Stradivari-fiolin, og skal til gjengjeld inspirere norsk musikkliv.

Dextra Musica hadde flere prøvespill av instrumenter i vår og kjøpte inn instrumenter som er blitt delt ut. Det siste instrumentet ble lenge holdt hemmelig, men ble offentliggjort og delt ut på jubileumskonserten og festen til Dextra Musica i Sentralen i Oslo denne uken.

Stradivari fra 1707

Dextra Musica har de siste ti årene bygget opp en av verdens fremste samlinger av strykeinstrumenter. Nylig sikret stiftelsen seg en av verdens mest ettertraktede fioliner, Rivaz Baron Gutman, laget av Antonio Stradivari i 1707 i Cremona i Italia. Fiolinen er fra Stradivaris gylne periode fra 1700-1720 hvor Stradivarius laget sine ypperste instrumenter. Janine Jansen (38) har spilt på fiolinen det siste året, og nå sørger Dextra Musica for at hun fortsatt kan ha den. Fiolinen ble overrakt på en konsert der hun spilte med studenter fra Norges musikkhøgskole og Barrrat Due musikkinstitutt.

– Fiolinen fortjener å bli spilt på av en av verdens fremste musikere. Janine Jansen er en stor stjerne som spiller med de fremste orkestre og dirigenter over hele verden. En musiker som hele musikkmiljøet, presse og ikke minst publikum elsker, sier Bjørnsen.

Janine Jansen spilte konsert på Sentralen i Oslo denne uken med sin nye flotte fiolin, da Dextra Musica feiret tiårs-jubileum.
Janine Jansen spilte konsert på Sentralen i Oslo denne uken med sin nye flotte fiolin, da Dextra Musica feiret tiårs-jubileum. Foto: Dextra Musica

Forpliktelser følger med

Jansen vil på lik linje med andre musikere som spiller på instrumenter fra Dextra Musica-samlingen, være en inspirator for Norges unge talentfulle musikere.

– Hun er et stort forbilde for mange norske musikere, og vi ser frem til at hun skal utløse mange gode krefter i norsk musikkliv, sier Bjørnsen.

Det vekker jubel i det norske strykemiljøet at Jansen forplikter seg til Dextra-samarbeid. Stephan Barratt-Due er svært begeistret, selv om han har visst om dette en stund.

– Det er en strålende nyhet at Janine Jansen får disponere et Dextra-instrument. Det vil bety at en fremragende fiolinist knyttes til Norge gjennom instrumentet og de forpliktelsene det medfører, sier Barratt-Due.

Han har ingen motforestillinger til at utenlandske utøvere får nyte godt av Dextra-samlingen.

– Dette handler ikke om at Norge tar ansvar for nederlandske musikere. Dette er uttrykk for at vi ønsker å trekke utenlandske utøvere til oss. Norsk musikkliv er del av et internasjonalt marked, og Janine Jansen er allerede mentor i programmet Crescendo. Jeg håper hun fortsetter med det, sier Barratt-Due.

Janine Jansen har samme kontrakt som alle de andre åtti Dextra musikerne. Det vil si at hun skal stille seg til disposisjon for norsk musikkliv fem dager i året. Det kan være undervisning, konserter, prosjekter eller seminarer, slik at enda flere får oppleve klassisk musikk på et høyt nivå.

Dextra Musica har i dag 40 gamle og 40 nye instrumenter som lånes ut.

Dextra Musica

Datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB.

Selskapet eier noen av verdens beste strykeinstrumenter og låner dem ut til etablerte og talentfulle norske musikere.

Alle musikere som låner instrumenter bidrar til gjengjeld i prosjekter med barn og unge.