Dette er vinnerne av Gullsekken 2021 ⋆ Kontekst

Notis

Dette er vinnerne av Gullsekken 2021

Den kulturelle skolesekken (DKS) delte torsdag 18. november ut årets Gullsekken-pris. Prisen ble i år delt ut i to kategorier.

Prisen for Årets turnéproduksjon gikk til Marja Mortensson trio for konsertproduksjonen Mojhtestasse – Minnegaven (2019).

Konserten tar utgangspunkt i den sør-samiske kulturen. Den er produsert i samarbeid mellom musikerne og Den kulturelle skolesekken Innlandet.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Med en stillferdig autoritet leder Marja publikum gjennom en fortelling om hennes arv, virkelighet og historie. En historie som er ukjent for svært, svært mange og som det er på tide at gjøres kjent og allmenn, som en levende og ufravikelig del av Norges kulturarv og virkelighet, både i fortid, samtid og fremtid, sa juryen om vinneren av kategorienÅrets turnéproduksjon. Marja Mortensson trio vant prisen for ble nominert av DKS Innlandet.

Gjennom Marja Mortenssons inkluderende og rause formidling blir den sørsamiske historien nærværende og setter seg som enminnegavei hver enkelt elev. En gave som de trolig vil bære med seg lenge.»

Prisen for Årets tilpassede produksjon gikk til Lost and Found Productions for «Oh baby baby goes viral».

Prisen Årets tilpassede produksjon er opprettet for hedre de utøverne som viste særskilt endringsevne i møte med koronabegrensningene i skoleåret 2020/21, uten å gå på begrensing av produksjonens kvalitet. Vinneren var opprinnelig en fysisk scenekunstproduksjon som i 2020 ble omformet til en digital og interaktiv versjon. Den ble satt på i DKS Norldand.

Juryen sier blant annet dette om vinneren:

«Lost and Found productions arbeid springer alltid ut fra en sterk vilje til å skape refleksjon og trygghet hos målgruppa, og med særs nennsom hånd klarer de å kommunisere på elevenes egen frekvens og skape et trygt og raust rom. Denne produksjonen er ikke noe unntak, sa juryen i sin begrunnelse.

Sømløst, uforskamma, humoristisk og poengtert guider de elevene gjennom spørsmålene om sex og pubertet som ufravikelig kommer til å komme, og som i stor grad allerede er tilstede i elevenes liv, uten å belære, fordømme eller sette to streker under svaret.»