Dette er årets Gammleng-vinnere ⋆ Kontekst
Prisutdeling: Marte Sæther har fått Rolf Gammlengs veteranpris. Her fra prisutdelingen med statsekretær Bård Folke Fredriksen.
Prisutdeling: Marte Sæther har fått Rolf Gammlengs veteranpris. Her fra prisutdelingen med statsekretær Bård Folke Fredriksen. Foto: Trond Brandal

Dette er årets Gammleng-vinnere

Fond for utøvende kunstnere har delt ut tolv priser i Rolf Gammlengs navn. Danser Marte Sæther fikk veteranpris. Det fikk også Åse Kleveland og Juni Dahr.

Marte Sæther fikk veteranpris sammen med Åse Kleveland og Juni Dahr.

– Det er overveldende! Min første reaksjon var «men i alle dager! Er det fortsatt noen som faktisk har sett meg på scenen?» sier Marte Sæther til Musikkultur.

Hun er pensjonert danser og solist fra Nasjonalballetten og tidligere rektor ved Statens ballettskole. Onsdag kveld fikk hun veteranpris i klassen «dans», da Fond for utøvende kunstnere delte ut tolv Rolf Gammleng-priser. Juni Dahr og Åse Kleveland mottok også hver sin veteranpris, hver på 75 000 kroner.

PRIS: Det er snålt å få veteranpris, sier danser Marte Sæther.
PRIS: Det er snålt å få veteranpris, sier danser Marte Sæther. Foto: Fond for utøvende kunstnere/Larz Tvethaug

– Jeg er veldig takknemlig for prisen, men synes det er litt snålt å få en veteranpris, vi blir jo ikke veteraner i yrket. Vi slutter midt i livet med det vi kan best, sier Sæther.

Dette er årets Gammleng-vinnere, som hver får 50 000 kroner:

Frode Fjellheim får Gammleng-pris i kategorien åpen klasse.

– Det er veldig hyggelig å få pris! Jeg måtte faktisk undersøke litt hva slags pris det er, og jeg forstår nå at det er en flott utmerkelse jeg har fått, sier han til Musikkultur.

Fjellheim komponerte åpningslåta til Disney-filmen Frost i 2013 og holder nå på med å skrive musikk til 100-årsjubileet for det samiske landsmøtet som skal feires i Trondheim i februar.

Vinner i åpen klasse: Frode Fjellheim får Gammleng-pris i åpen klasse.
Vinner i åpen klasse: Frode Fjellheim får Gammleng-pris i åpen klasse. Foto: Lars Oberg

Han tildeles prisen for sin utøvende virksomhet, og blant annet for arbeidet med bandet Jazz Joik Ensemble, som i dag heter Transjoik.

Kaja Fjellberg Pettersen får Gammleng-pris i kategorien studiomusiker.

– Det er fantastisk og superstas! Da jeg fikk brev i posten fra Fond for utøvende kunstnere, ventet jeg med å åpne det. Jeg trodde det var avslag på en søknad jeg trodde jeg hadde søkt. Derfor var det jo kjempegøy da jeg åpnet brevet. Det kjennes som om alt frilansarbeidet jeg gjør har belønnet seg, sier hun.

Studiemusiker: Kaja Fjellberg Pettersen får Gammleng-pris i klassen studiomusiker.
Studiemusiker: Kaja Fjellberg Pettersen får Gammleng-pris i klassen studiomusiker. Foto: Anne Valeur

Pettersen er utdannet klassisk cellist, og frilanser i Trondheim Symfoniorkester og Trondheimsolistene. Hun har vært med å starte strykeensemblet Oslo Strings og samarbeider med blant annet Siri Nilsen, Ine Hoem, Jan Groth, Marit Larsen og Karpe Diem. Hun har deltatt på et utall innspillinger.

Nikolai Hængsle Eilertsen får også pris i kategorien studieomusiker.

Det Norske Kammerorkester får pris i kategorien klassisk musikk.

Vidar Busk i kategorien jazz/blues

Ola Bremnes i kategorien viser

Karpe Diem i kategorien rap/hip hop

Guro Nagelhus Schia i kategorien dans

Merete Klingen i kategorien teater

60 år med FFUK

Gammleng-prisene deles ut årlig. De er oppkalt etter Rolf Gammleng, som var leder i Norsk Musikerforbund da Fond for utøvende kunstnere (FFUK) ble opprettet, og den sterkeste pådriveren for å få etablert fondet. Prisene deles ut av FFUK, og ble opprettet da fondet fylte 25 år. Fondet er i år 60 år, og feiret med en utvidet prispott og litt flere priser enn vanlig.

FFUK støtter profesjonelle musikere, sangere, dansere og skuespillere som driver på frilansbasis. Hvert år støtter fondet disse med omlag 32 millioner kroner.