Debutant i en av ballettrepertoarets mest krevende roller ⋆ Kontekst
Hovedrolleinnehaver: Grete Sofie Borud Nybakken debuterer snart som Odette/Odile i Svanesjøen. Her ser du henne i Nøtteknekkeren.
Hovedrolleinnehaver: Grete Sofie Borud Nybakken debuterer snart som Odette/Odile i Svanesjøen. Her ser du henne i Nøtteknekkeren. Foto: Erik Berg/Operaen

Debutant i en av ballettrepertoarets mest krevende roller

Grete Sofie Borud Nybakken i Nasjonalballetten er den første norske danseren på 15 år som debuterer i hovedrollen i Svanesjøen.

Det var sjefen hennes, Ingrid Lorentzen, som var den norske danseren som sist debuterte i rollen som Odette/Odile, tilbake i 2003.

– Dette er den mest krevende rollen en kvinnelig danser står ovenfor. Grete går inn i rollen med tilnærmingen til en toppatlet og psykologisk innsikt av de sjeldne, sier Lorentzen i en pressemelding fra Den Norske Opera & Ballett.

For Grete Sofie Borud Nybakken er rollen en drøm som går i oppfyllelse.

– Svanesjøen er en av de mest ikoniske ballettene som finnes, og rollen er en av de største utfordringene man kan få, både fysisk og psykisk. Man skal utføre en ballettmaraton, i tillegg må man mestre to helt ulike uttrykk for å kunne formidle det historien krever, sier Borud Nybakken, som debuterer i rollen 26. januar.