Daniel Mariblanca er årets kunstner i Bergen ⋆ Kontekst
Daniel Mariblanca i «71 bodies 1 dance».
Daniel Mariblanca i «71 bodies 1 dance». Foto: Ursula Kaufmann/Presse

Daniel Mariblanca er årets kunstner i Bergen

Dansekunstner Daniel Mariblanca fikk prisen «årets kunstner» av Bergen kommune på fredag. Samtidig delte kommunen ut flere stipender til kulturlivet.

Kunstnerprisen er på 100 000 kroner og gis til en kunstner som har gjort en fremragende innsats i Bergens kulturliv, særlig innen nyskapende kunst, forteller Bergen kommune på sine nettsider.

Daniel Mariblanca får prisen for sin innsats i Carte Blanche siden 2016, men først og fremst for sitt arbeid som selvstendig dansekunstner i eget kompani for samtidsdans. Prosjektet 71 bodies 1 dance er basert på 71 ulike møter med transpersoner, og er blitt en dans, fotoutstilling og film som handler om flytende kjønn. Mariblanca er sjøl transseksuell. Prosjektet turnerer både i inn- og utland denne høsten.

– Bergen trenger modige kunstnere som Mariblanca, som beveger oss til ny innsikt og forståelse for hverandre, og skaper kunst som binder oss sammen som mennesker på tvers av landegrenser og av hvem vi definerer oss som, heter det i begrunnelsen fra Bergen kommune.

Arbeidsstipend til Ørjan Matre

Ørjan Matre, Trond Lossius, Nina Knag, Marit Eikemo, Andrea Spreafico og Maja Kristine Sievers Skanding fikk arbeidsstipend på 225 000 kroner hver. Stipendene skal gis til særlig kvalifiserte kunstnere, slik at de får anledning til faglig fordypning, forskning og produksjon over en lengre tidsperiode. 

Bergen kommunes talentpris på 15 000 kroner gikk i år til Musikaljentene, for deres arbeid med teaterproduksjoner av og med barn og unge. 

Stipender til musikkfeltet

Ellers ble det på musikkfeltet delt ut etableringsstipend til Mathias Marstrander, Hedda Aalvik Grønhaug, Sondre Skaftun, Silje Wergeland og Torgrim Øyre. Kulturstipend på musikkfeltet ble gitt til Tore Kloster, Craig Farr, Camilla Norderud, Hans Petter Gundersen, Simen Thunes Hope, Syntax Landskap/Knut Andreas Knutsen, Linn Frøkedal, Einar Moland Olsson, Mari Kvien Brunvoll, Robert Eidevik og Bodil Lunde Rørtveit.