Dagens kvinnelige forbilder i kirkemusikken ⋆ Kontekst
Bildet i 2019: F.v.: Kantor Karin Nelson, kantor Hannah Carding, dirigent Grete Pedersen, biskop i Oslo Kari Veiteberg, Bente Johnsrud, leder for Oslo internasjonale kirkemusikkfestival, kantor Inger-Lise Ulsrud, domkantor i Oslo Vivianne Sydnes, og kantor og initiativtaker Jo Dalene.
Bildet i 2019: F.v.: Kantor Karin Nelson, kantor Hannah Carding, dirigent Grete Pedersen, biskop i Oslo Kari Veiteberg, Bente Johnsrud, leder for Oslo internasjonale kirkemusikkfestival, kantor Inger-Lise Ulsrud, domkantor i Oslo Vivianne Sydnes, og kantor og initiativtaker Jo Dalene. Foto: Rune Eriksen

Dagens kvinnelige forbilder i kirkemusikken

Kvinnene inntar stadig flere sentrale posisjoner i kirkemusikken. Her ser du noen av dem.

Ta en titt på bildet over. Så ser du på dette (artikkelen fortsetter under bildet):

Koralbokkomiteen fra 1926: F.v.: Organist Abraham Hvidsten, direktør (Musik-Konservatoriet i Oslo) og organist Peter Lindeman, komitésekretær, lektor, dr. phil. Ole Mørk Sandvik, komitéformann, biskop, dr. theol h.c. Jens Gleditsch, sogneprest Einar Diesen, organist Lars Søraas, og komponist og domorganist Eyvind Alnæs.
Koralbokkomiteen fra 1926: F.v.: Organist Abraham Hvidsten, direktør (Musik-Konservatoriet i Oslo) og organist Peter Lindeman, komitésekretær, lektor, dr. phil. Ole Mørk Sandvik, komitéformann, biskop, dr. theol h.c. Jens Gleditsch, sogneprest Einar Diesen, organist Lars Søraas, og komponist og domorganist Eyvind Alnæs. Foto: Nasjonalbiblioteket

Svart-hvitt-bildet er av koralbokkomiteen av 1926. På bildet ser vi de sentrale mennene i kirkemusikken – de var altså bare menn – som ble utpekt til det viktige arbeidet med å sette sammen den nye koralboka, som kom i 1926 og var i bruk i kirkene til 1985.

– Jeg så dette bildet i en Facebook-gruppe, og det slo meg hvor annerledes et slikt bilde ville sett ut i dag, sier Jo Dalene.

Hun er kantor i Fet og Dalen kirker, og kontaktet oss i Musikkultur med et forslag vi falt for: Ville vi ta et tilsvarende bilde med kvinnelige forbilder i kirkemusikken?

– Som ung, kvinnelig kantor kjenner jeg på et behov for et bilde som viser nåtidens demografi, at det er kvinner i dagens bilde. Det er mange kvinner i kirkemusikken, og i kirken generelt. Til og med øverste biskopen vår, sier Jo.

Les også: Randi vil bli kirkemusiker

39 prosent kvinner

Hun kontakta en rekke sentrale kvinner i kirkemusikken, for å få dem med på et oppdatert bilde. Og en snøtung februarmorgen klarte de alle å komme seg til bispegården i Oslo. Inklusive den omtalte biskopen. Alle er engasjerte i bildet, og glade for initiativet.

– Jammen har det skjedd mye siden 1926, kommenterer Bente Johnsrud, leder for Oslo internasjonale kirkemusikkfestival.

Det får vi bekreftet fra de offisielle tallene. Ifølge Kirkens arbeidsgiverorganisasjon (KA) er det i dag 349 kvinnelige kirkemusikere i Norge. Det er 39 prosent av alle kirkemusikere som er registrert hos KA. Bare siden 2000 har antallet kvinnelige kirkemusikere økt fra 33 til 39 prosent.

Artikkelen fortsetter under grafen

Foto: k: Mona Askerød Kilde: KA, Kirkens arbeidsgiverorganisasjon

Det gror etter

Men mennene er fortsatt flest, og sånn kan det se ut til å bli en stund til, om man dømmer ut fra utdanningene. Siden 2011 har det totalt vært dobbelt så mange mannlige student-er (110) som kvinnelige (55) på kandidatstudiet i kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole, ifølge DBH, databasen for statistikk om høyere utdanning. Disse tallene er ikke nøyaktige. Av personvernhensyn blir studenttallet på studier med få studenter rundet av til nærmeste hele femtall.

Hannah Carding er kantor, og kjent fra tv-serien «Presten». Det er ikke altfor lenge siden hun gikk ut av kirkemusikerutdanningen, og hun sier at det var merkbar overvekt av menn der.

– Ikke at det var noe plagsomt. Men jeg var ganske sjelden som kvinne.

Hannah forteller at hun fortsatt kan oppleve at enkelte i menigheten ser på henne som annerledes enn forventet.

– Jeg har hørt replikker som «Skal ei lita dame som du spille det digre instrumentet», men det er ikke ofte, altså, sier hun og ler.