Creo med nysatsing på scenekunstmedisin ⋆ Kontekst
TØFT YRKE: – Creo vil skape en bevissthet rundt at utøvende kunstnere er psykiske og fysiske toppidrettsutøvere, sier Christine Thomassen.
TØFT YRKE: – Creo vil skape en bevissthet rundt at utøvende kunstnere er psykiske og fysiske toppidrettsutøvere, sier Christine Thomassen. Foto: Creo

Creo med nysatsing på scenekunstmedisin

– Mange vet ikke hvor de skal henvende seg, enten de sliter psykisk eller fysisk, sier Creos nestleder Christine Thomassen.

– I dag kreves det mer av utøvende kunstnere enn noen gang. De jobber lenger, og må ha bredere repertoar. Det er større krav og større konkurranse om jobbene, med stort internasjonalt press, sier Thomassen.

– Samtidig er det et begrenset helsefokus og lite hjelp å få for mange, enten de sliter med mentale eller fysiske utfordringer. Man vet ikke hvor man skal henvende seg. Det vil vi gjøre noe med.

Les også: WHO-rapport slår fast: Kunst spiller en betydelig rolle for fysisk og psykisk helse

– Dette er psykiske og fysiske toppidrettsutøvere

Dette bunner i Creos nysatsing på feltet scenekunstmedisin. Idrettsmedisinen har vært etablert lenge, men det er annerledes for kunstnere, ifølge Thomassen. Det er riktignok større internasjonalt:

– «Performing Arts Medicine» er en internasjonal fagterm. Vi har døpt dette scenekunstmedisin på norsk. I Norge finnes det ingen oversikt over helsetilbud for kunstnere per nå: feltet er lite koordinert og satt i system. Creo vil skape en bevissthet rundt at dette er psykiske og fysiske toppidrettsutøvere, utdyper Thomassen.

Les også: Ny undersøkelse: 40 prosent føler seg ikke klare for kulturarrangementer

Vil lage stor helseoversikt

Creo har lagd en egen seksjon for scenekunstmedisin på hjemmesiden. Der vil det legges ut informasjon, forskning og relevante lenker – om alt fra særskilte yrkesrelaterte skader til prestasjonsangst. Creo samler inn informasjon om tilbud og behandlere, om hvem medlemmene bruker og har erfaringer med, forteller Thomassen. Hun presiserer at dette er «første versjon», og at oversikten vil bygges ut etter hvert.

Kun for Creo-medlemmer

Enn så lenge vil oversikten være eksklusiv for Creo-medlemmer.

– Det er dette behandlerne som er listet opp har gitt samtykke til – og det er vi som har gjort jobben. Men vi jobber med å etablere et samarbeid med blant andre Musikkhøgskolen (NMH) og Norsk teater- og orkesterforening (NTO) om å etablere et nasjonalt scenekunstmedisinsk nettverk i Norge. Så på sikt er det Creos målsetting at denne type info tilgjengeliggjøres for alle, forteller Thomassen.

Les også: – Det ligger en slags oppfatning om at musikere skal ha det jævlig i perioder