Buddyprisen til Mats Eilertsen ⋆ Kontekst
Notis

Buddyprisen til Mats Eilertsen

Bassist og komponist Mats Eilertsen er tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddyprisen, for 2022.

– En høyt respektert musiker og sentral skikkelse i norsk jazz, og en av landets fremste på sitt instrument, heter det i Norsk jazzforums begrunnelse for tildelingen.

Eilertsen mottok prisen under en av The Sources julekonserter på Cosmopolite i Oslo fredag kveld. På scenen – blant glitter, stjernedryss og juleutkledde musikere – ble Eilertsen overrasket av styrelederen i Norsk jazzforum med Buddyprisen for 2022.

– Mats Eilertsen er en særdeles dyktig bassist og komponist som har utmerket seg både som bandleder og som ensemblemusiker. Hans kunstneriske kvaliteter er udiskutable, og han er raus og inkluderende og nyter stor respekt blant medmusikere, sier Ingrid Brattset, styreleder i Norsk jazzforum.

Musikerprisen Buddy har blitt delt ut årlig siden 1956. I tillegg til Buddy-statuetten mottar prisvinneren 75.000 kroner fra Norsk jazzforum.

I begrunnelsen heter det at Eilertsen har vært med på et imponerende antall innspillinger, og turnert over hele verden både med sine egne band og med ensembler ledet av norske og internasjonale jazzartister.

Første utgivelse i eget navn kom i 2004 (Turanga) – siden har det blitt 12 utgivelser som bandleder. Eilertsen har vært Spellemann-nominert tre ganger – og ble tildelt Spellemannprisen i 2019 for «And Then Comes The Night».

Det må også nevnes at Eilertsen er en mann av flere talenter. Han har et kunstnerisk blikk og evner å se det finurlige og vakre i omgivelsene. Nylig ga han ut boka Pyttogram, en nydelig samling fotografier hvor motivene er speilbilder i pytter og andre vannoverflater, skriver juryen.