Bruker #metoo-erfaringer i egen kunst ⋆ Kontekst
Ufrivillig talskvinne: – Det er ikke det at jeg har så lyst til å snakke om dette, men det er en problemstilling som jeg må forholde meg til hele tida, sier Tine Surel Lange om #metoo-problematikken.
Ufrivillig talskvinne: – Det er ikke det at jeg har så lyst til å snakke om dette, men det er en problemstilling som jeg må forholde meg til hele tida, sier Tine Surel Lange om #metoo-problematikken. Foto: Tine Surel Lange

Bruker #metoo-erfaringer i egen kunst

Med #metoo-kampanjen som inspirasjon, eksponerer Tine Surel Lange holdninger hun sjøl har møtt i komponist- og kunstnermiljøet, gjennom verket «Alle kvinner er dirty horer».

– Det er et verk i bølgen etter #metoo, forklarer Tine Surel Lange over Skype fra Stockholm. Her er hun på et residensopphold i Elektronmusik Studion (EMS).

#metoo-kampanjen er viktig, mener komponisten. Samtidig er det ingenting ved avsløringene som overrasker eller sjokkerer henne. Historiene og omfanget av dem bekrefter bare det hun sjøl har opplevd gjennom mange år, men én funksjon har #metoo hatt, også for henne. Kampanjen har fått henne til å snakke.

– Jeg har vært stille og flink lenge, men nå er jeg trøtt av å være stille. Dette handler om å få utløp for ting man skulle ha sagt før. Ofte blir man så sjokkert over det man opplever at man ikke klarer å si noe, påpeker hun.

Surel Lange karakteriserer verket hun jobber med som «en utagerende reaksjon på et liv som kvinnelig kunstner», der man stadig blir utsatt for situasjoner man ikke ønsker å være i.

• Les også Musikkulturs store gjennomgang av konsekvensene av #metoo-kampanjen i musikklivet.

– Mye handler om tankeløshet

Prosjektet har form som en installasjon og sannsynligvis vil det også inkludere en performance. Hennes egne historier blir en sentral del av verket, og hun håper å få med historier fra flere kvinner. Historiene blir eksponert gjennom tekst og/eller video. Men mye er ennå uklart. Premieren finner sted under Festspillene i Nord-Norge neste sommer, der Tine Surel Lange har fått ungkunststipendet.

Tittelen Alle kvinner er dirty horer har hun henta fra en kollega – en kommentar som falt i en tilfeldig samtale. Grove og upassende utsagn, invitter om massasje eller å legge hånda på studiekameratens penis, dickpicks på melding og epost – mange slike episoder handler om ubetenksomhet, mener Surel Lange.

– Flere av #metoo-historiene handler om en tankeløshet fra krenkerens side, han tenker mer på hva han sjøl har lyst til, framfor på mottakeren. Jeg tror antallet episoder kunne vært færre hvis den som har en grenseoverskridende atferd hadde tenkt seg om to ganger, sier Surel Lange, som samtidig understreker at på langt nær alle episoder kunne vært unngått.

– Mange menn kan nok oppleve seg urettmessig angrepet i #metoo-diskusjonen. Hva sier du til dem?

– Dette verket er mitt perspektiv, og de opplevelsene jeg har hatt handler om menn. Men det er ikke en anklagelse mot menn generelt og det er heller ikke retta mot spesifikke personer, understreker Surel Lange, som mener det må være lov å vise sinne over disse sakene.

• Les også: Psykolog mener at begge parter må tilbys hjelp

Oppfordrer andre til å dele historier

Komponisten håper at verket kan bli en plattform for andre som ønsker å dele historier eller få utløp for følelser.

– Jeg håper å få andres perspektiver inn, ikke bare mine egne. Jeg oppfordrer andre til å ta kontakt om de har noe på hjertet, eller materiale de vil dele til verket, sier Surel Lange, og legger til:

– Når man står fram aleine er man utsatt. Å være en flokk er enklere.

Komponisten vedkjenner at det er krevende å jobbe med et så personlig og selvransakende verk.

– Jeg trener meg nå ved å snakke åpent om mine erfaringer. Jeg utstiller meg voldsomt og har advart familien. Men jeg mener dette er viktig. Jeg vil ta tak der det gjør vondt, så kanskje det blir bedre etterpå. Jeg håper på refleksjon og debatt, sier hun.

• Er det noe du vil dele? Mer informasjon og anonymt innsendingsskjema finnes på www.tinesurel.com/alle-kvinner-er-dirty-horer, men man kan også ta kontakt med Surel Lange direkte på epost eller på sosiale medier: tinesurel@gmail.com.

Tine Surel Lange (29)

• Komponist og kunstner. Bor i Lofoten.

• Ungkunstner under Festspillene i Nord-Norge neste år, med verket

Alle kvinner er dirty horer

.

• Utdanna ved NMH, Musikk- og teaterhøyskolen i Litauen, Sonic College i Danmark og Det kongelige danske musikkonservatorium.

• Har jobba mye med samfunnsaktuelle og personlige temaer i sine verk.