Brudd i forhandlingene i både statsoppgjøret og kommunesektoren ⋆ Kontekst
mann med kort brunt hår, briller og dress foran bylandskap
– Partene står for langt fra hverandre til at det har noen hensikt å fortsette, sier forbundsleder Hans Ole Rian i Creo Foto:Ihne Pedersen / Creo
Nyheter

Brudd i forhandlingene i både statsoppgjøret og kommunesektoren

Alle forhandlingene går til mekling.

Forhandlingene i lønnsoppgjøret mellom KS og LO Kommune endte med brudd. Kommuneoppgjøret går nå til mekling.

Bruddet ble klart ettermiddag, fredag 29. april. Oppgjøret går nå til mekling hos Riksmekleren. Meklingen har frist midnatt natt til 24. mai. Lykkes man ikke å nå fram til enighet der, betyr det streik for LO-kommunes 190 000 medlemmer fra arbeidstidens begynnelse den 24. mai.

– Ingen ønsker streik, derfor håper vi at vi greier å komme fram til et resultat under meklingen. Likevel er det slik at streik er det kraftigste virkemiddelet vi har. Det vil vi bruke dersom det er nødvendig for å fremme medlemmenes rettferdige og riktige krav, sier Mette Nord, leder for LO kommune i en pressemelding.

LO Kommune krevde i forhandlingene økt kjøpekraft for alle gjennom sentrale tillegg, og ville også sikre at mindrelønnsutvikling ble kompensert. Årslønnsveksten i KS-området i 2021 var den laveste blant de store tariffområdene. LO Kommune krever at etterslepet i 2021 kompenseres i årets oppgjør.

– Partene står for langt fra hverandre til at det har noen hensikt å fortsette. Det går på flere elementer i våre krav, men først og fremst på rammens størrelse, sier Hans Ole Rian i meldingen.

Tarifforhandlingene brutt i statsoppgjøret – og i Oslo kommune.

Senere på fredag ble det også meldt at forhandlingene mellom Oslo kommune og de fire hovedsammenslutningene endte med brudd. Dermed går oppgjøret til mekling. Fristen for å komme fram til en omforent løsning hos mekleren er ved midnatt 23. mai. Ved fortsatt uenighet blir det streik.

– Det var dessverre ikke grunnlag for å komme fram til en forhandlingsløsning. Vi har ikke blitt forespeilet en økonomisk ramme, og har dermed ikke noe reelt tilbud fra arbeidsgiver som vi kan forholde oss til. Dessuten var det elementer i arbeidsgivers siste tilbud som vi ikke ville gi økt kjøpekraft og lønnsutvikling for alle, sier forhandlingsleder Per Egil Johansen i LO Kommune Oslo

LO Stat brøt også forhandlingene med staten i hovedtariffoppgjøret. Meklingen innledes 2. mai, og har utløp 23. mai ved midnatt. Skulle partene ikke bli enige innen fristen, vil det utløse den første konflikten i staten på 10 år.