Bildeserie: Ny Musikk 80 år ⋆ Kontekst
Tidsskrift: Ballade ble oppretta som Ny Musikks tidsskrift i 1977. Synne Skouen var bladets første redaktør. I dag er Ballade en nettavis, som eies av Foreningen Ballade. Medlemmer i foreningen er NOPA, NKF, Musikkforleggerne og MFO.
Tidsskrift: Ballade ble oppretta som Ny Musikks tidsskrift i 1977. Synne Skouen var bladets første redaktør. I dag er Ballade en nettavis, som eies av Foreningen Ballade. Medlemmer i foreningen er NOPA, NKF, Musikkforleggerne og MFO. Foto:

Bildeserie: Ny Musikk 80 år

I 1938 er nasjonalismen på frammarsj i Europa. Strømningene kan høres helt inn i det norske musikklivet. I dette klimaet etablerer Pauline Hall Ny Musikk, som en motreaksjon. Musikkultur feirer 80-åringen med et historisk tilbakeblikk i bilder.

Samtlige historiske bilder og all informasjon er henta fra boka «Lyd og ulydighet – Ny Musikk siden 1938». Utgitt på Forlaget Press av Ny Musikk i 2016.

Kreativt vennskap: Arne Nordheim (t.h. i bildet) er formann i Ny Musikk fra 1964 til 1966. Her er han sammen med klaverpedagog Ingrid Fehn og hennes ektemann, arkitekten Sverre Fehn, på deres landsted på Hvasser.
Kreativt vennskap: Arne Nordheim (t.h. i bildet) er formann i Ny Musikk fra 1964 til 1966. Her er han sammen med klaverpedagog Ingrid Fehn og hennes ektemann, arkitekten Sverre Fehn, på deres landsted på Hvasser. Foto: Rannveig Getz Nordheim
En teknikkens romantiker: – Jeg ser på teknisk apparatur med den største romantiske begeistring, sa pioneren Arne Nordheim i 1967.
En teknikkens romantiker: – Jeg ser på teknisk apparatur med den største romantiske begeistring, sa pioneren Arne Nordheim i 1967. Foto: Ukjent/Nasjonalbiblioteket
Stor interesse: Finn Mortensen (leder 1961-64 og -66-67) var en pådriver for å få samtidsmusikken inn i NRKs sendeflater. Her er han i programposten Musikk i brennpunktet i 1962. Mortensen var også initiativtaker bak å få komponisten Stockhausen til Norge for å framføre Kontakte i 1960. Dette var første gang publikum fikk høre nyskrevet elektroakustisk musikk i NRKs Store Studio. Interessen var enorm. Avisene rapporterte at flere hundre mennesker ikke kom inn.
Stor interesse: Finn Mortensen (leder 1961-64 og -66-67) var en pådriver for å få samtidsmusikken inn i NRKs sendeflater. Her er han i programposten Musikk i brennpunktet i 1962. Mortensen var også initiativtaker bak å få komponisten Stockhausen til Norge for å framføre Kontakte i 1960. Dette var første gang publikum fikk høre nyskrevet elektroakustisk musikk i NRKs Store Studio. Interessen var enorm. Avisene rapporterte at flere hundre mennesker ikke kom inn. Foto: Arkiv Ny Musikk
En ny orden: Orkesteret, ifølge Ny Musikk. Plakat fra 2004.
En ny orden: Orkesteret, ifølge Ny Musikk. Plakat fra 2004. Foto: DDB (design)
Da samtidsmusikken skapte debatt: I Aktuell debatt på NRK diskuteres verk av Henryk Górecki og Sigurd Berge i 1968. Den nye musikken ble møtt av skepsis både blant publikum og musikere. I debatten om Górecki og Berge mente musikerne fra Filharmonisk selskap at begge verkene stilte så spesielle krav at musikerne ikke så seg tjenesteforpliktet til å framføre dem. (Det aktuelle programmet finner du i NRKs arkiv.)
Da samtidsmusikken skapte debatt: I Aktuell debatt på NRK diskuteres verk av Henryk Górecki og Sigurd Berge i 1968. Den nye musikken ble møtt av skepsis både blant publikum og musikere. I debatten om Górecki og Berge mente musikerne fra Filharmonisk selskap at begge verkene stilte så spesielle krav at musikerne ikke så seg tjenesteforpliktet til å framføre dem. (Det aktuelle programmet finner du i NRKs arkiv.) Foto: Arkiv Ny Musikk
Ny Musikk av i dag: Her er de ansatte i Ny Musikk anno 2018. Foran: kommunikasjonsansvarlig Ann Kristin Traaen og produsent Ketil Gutvik. Bak: kunstnerisk leder Bjørnar Habbestad og daglig leder Tine Valavuo Tyldum.
Ny Musikk av i dag: Her er de ansatte i Ny Musikk anno 2018. Foran: kommunikasjonsansvarlig Ann Kristin Traaen og produsent Ketil Gutvik. Bak: kunstnerisk leder Bjørnar Habbestad og daglig leder Tine Valavuo Tyldum. Foto: Even Finsrud