Bergen Filharmoniske Orkester tok pallplass i toppkonkurranse ⋆ Kontekst
STAS: Bergen filharmoniske orkester tok tredjeplassen blant orkestre fra hele verden i Gramophone Classical Music Awards.
STAS: Bergen filharmoniske orkester tok tredjeplassen blant orkestre fra hele verden i Gramophone Classical Music Awards. Foto: Oddleiv Apneseth

Bergen Filharmoniske Orkester tok pallplass i toppkonkurranse

Bergensorkesteret kom på tredjeplass i prestisjefylte Gramophone Classical Music Awards.

– Dette er en fjær i hatten for kulturbyen Bergen og en milepæl i norsk musikkhistorie, sier orkesterdirektør Bernt Bauge i en pressemelding fra Bergen Filharmoniske Orkester (BFO).

• Les også: Bergen Filharmoniske Orkester nominert til «Orcheestra of the Year»

Den klassiske musikkens Grammy

Prisen, som gjerne kalles den klassiske musikkens Grammy, er en feiring av den klassiske musikken, ifølge Gramophone selv.

Ti orkestre fra hele verden var nominert til prisen «Orchestra of the Year», som ble utdelt tirsdag kveld i en nettbasert seremoni fra London. Det ble amerikanske Phildelphia Orchestra som stakk av med seieren.

– Bergen Filharmoniske Orkester kjennetegnes av det høye kunstneriske nivået og de innovative konsertprogrammene som preger konsertsesongen hjemme i Bergen. Alle vi i Musikkselskapet Harmonien er stolte og glade for denne nominasjonen og flotte pallplassen, sier Bauge.

Blant verdens eldste orkestre

BFO har status som nasjonalorkester, og er et av verdens eldste orkestre. Edvard Grieg var nært knyttet til orkesteret, og var kunstnerisk leder i årene 1880-82. Nå er Edward Gardner sjefdirigent. BFO teller 101 musikere og feiret sitt 250-års jubileum i 2015.

De andre nominerte til den gjeve prisen var Freiburg Baroque Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, NHK Symphony Orchestra, Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Lille, musicAeterna, BBC Symphony Orchestra og City of Birmingham Symphony Orchestra.