Bergen Filharmoniske Orkester nominert til «Orchestra of the Year» av Gramophone ⋆ Kontekst

Bergen Filharmoniske Orkester nominert til «Orchestra of the Year» av Gramophone

Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) er det eneste orkesteret i Norden som er nominert til den prestisjetunge Gramophone Classical Music Awards.

Gramophone Classical Music Awards er én av de mest prestisjetunge prisene innenfor den klassiske plateindustrien, og kan sammenlignes med Grammy Awards. Ti orkestre fra hele verden er nominert til prisen «Orchestra of the Year Award», deriblant BBC Symphony Orchestra og Los Angeles Symphony Orchestra. Dette melder BFO i en pressemelding.

– En anerkjennelse av det høye nivået i Norge

Prisen er, ifølge Gramophone, en feiring av den klassiske musikken og av orkestre som har produsert viktige og betydningsfulle klassiske innspillinger i løpet av det siste året. Det orkesteret som får flest stemmer fra publikum, vinner. Prisen deles ut under Gramophone Awards i London 6. oktober.

– Nominasjonen leser jeg som resultat av hardt arbeid og målrettet innsats fra så vel orkester og sjefdirigent, som administrasjon og støtteapparat i Musikkselskapet Harmonien, sier orkesterets direktør Bernt Bauge i pressemeldingen.

Han trekker fram en strategisk satsing på internasjonalisering, i kombinasjon med et bevisst og åpent samspill med hjemmepublikummet. Bauge mener dessuten at nominasjonen kan ses som en anerkjennelse av det generelt høye kunstneriske nivået i norske symfoniorkestre i dag.

Publikum bestemmer

I løpet av 2019 og så langt i 2020 har BFO gitt ut sju CD-er på selskapene Chandos, BIS og Simax, med musikk av Bartók, Brahms, Schönberg, Bruckner, Holst, Elgar, Hvoslef og Arnold. I september kommer en innspilling av Brittens opera Peter Grimes med Stuart Skelton i tittelrollen.

I samarbeid med Apple Music har Gramophone laget en spilleliste for hvert orkester, samt en dynamisk spilleliste som vil oppdateres gjennom sommeren. Stemmegivningen starter 12. juni og avsluttes 7. september. Man stemmer på Gramophones hjemmeside.

Online-festival

Gramophone arrangerer også en tidagers Orchestra of the Year Online Festival fra 24. juli hvor hvert nominerte orkester gir en konsert.

I tillegg til BFO, er disse nominert til «Orchestra of the Year»: Freiburg Baroque Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, NHK Symphony Orchestra (Japan), Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Lille, musicAeterna (Russland), BBC Symphony Orchestra og City of Birmingham Symphony Orchestra.