Barytonen Sergey Kaydalov er vinneren av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse ⋆ Kontekst
Beste norske: Astrid Nordstad.
Beste norske: Astrid Nordstad. Foto: Presse

Barytonen Sergey Kaydalov er vinneren av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse

Under kveldens finale i Operaen overbeviste russiske Sergey Kaydalov om at han var den sterkeste blant de seks finalistene.

Det er et trangt nåløye russiske Sergey Kaydalov har kommet igjennom – hele 304 sangere fra 50 ulike land søkte om deltakelse i årets konkurranse, noe som er søknadsrekord. 40 ble invitert til de innledende rundene, blant dem var de norske sangerne Beate Mordal (sopran), Astrid Nordstad (mezzosopran) og Sigrid Bøe (sopran). Astrid Nordstad var av de 12 som sang seg inn i semifinalen, men hun nådde ikke helt fram til finalerunden. Som beste norske deltaker mottar mezzosopranen Ingrid Bjoners Stipend på 100 000 kroner.

Beste norske: Astrid Nordstad.
Beste norske: Astrid Nordstad. Foto: Presse

Betydelige pengepremier

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse er en av verdens ledende sangkonkurranser, og arrangeres annethvert år for sangere fra alle verdensdeler. Konkurransens mål er å hjelpe unge talenter til en framtidig karriere. I år har konkurransen foregått mellom 13. og 23. august.

Førsteprisen er på 50 000 euro, samt et diplom og originalkunst av Dronning Sonja. Andreprisen er på 10 000 euro og tredjeprisen på 5000 euro.

De seks sangerne i finalen og årets jury

De seks sangerne som sto igjen i siste runde var: Sopranen Meigui Zhang fra Kina, sopranen Natalia Tanasii fra Moldova, barytonen Sergey Kaydalov fra Russland, barytonen Adam Kutny fra Polen, barytonen Stefan Astakhov fra Tyskland og tenoren Theodore Browne fra Tyskland.

Stefan Astakhov tok hjem andreplassen, mens Adam Kutny fikk andreprisen.

Av tidligere norske prisvinnere finner vi Lise Davidsen, Audun Iversen og Marita Sølberg.

Juryen i år besto av juryleder og operasjef ved Den Norske Opera & Ballett, Annilese Miskimmon, operaregissør Stefan Herheim, sopranen Sumi Jo, castingansvarlig for ensemblene i DR Symfoniorkesteret, Tatjana Kandel, kunstnerisk direktør ved Opéra de Lyon, Robert Körner, barytonen Sergei Leiferkus og Diane Zola, som er assisterende kunstnerisk leder og castingansvarlig ved The Met.