Barnas Musikkteater: Mottar 1,5 million kroner fra EU til prosjekt rettet mot Roma-samfunnet ⋆ Kontekst
EU-SJONGLERING: Fra forestillingen «Den Evigunge Bestefaren» med sjongløren Diego Belda.
EU-SJONGLERING: Fra forestillingen «Den Evigunge Bestefaren» med sjongløren Diego Belda. Foto: Hielke Gerritse

Barnas Musikkteater: Mottar 1,5 million kroner fra EU til prosjekt rettet mot Roma-samfunnet

Forskning viser at det er en direkte sammenheng mellom kreative og kunstneriske inntrykk og uttrykk i barndommen og skolemestring, forteller Barnas Musikkteater i en pressemelding. Derfor har de satt i gang et prosjekt rettet mot barn av Roma-befolkningen i Transilvania.

– Prosjektstøtten fra EU er en stor anerkjennelse av arbeidet vi gjør for og med barn, sier Sonia Loinsworth, sanger, eier og leder av Barnas Musikkteater.

Barn av Roma-befolkningen slutter på skolen så tidlig som i tiårsalder, står det i pressemeldingen.

– Dette er en gammel kultur av reisende, som har en lang historie med mistro og misbruk av tillit på begge sider, i møtet med storsamfunnet. Det er bare 100 år siden denne befolkningen ble brukt i rent slaveri. De strever med fattigdom på et nivå vi ikke forbinder med Europa, sier Loinsworth.

Les også: Arrangør av barnehagekonserter frykter å falle utenfor stimuleringsordningen: – Dette er krise for oss

Barnas Musikkteater inngår som én av mange partnere i et flerårig prosjekt. Fokus er fysisk og psykisk helse, utdanning, hygiene, kunst og kultur.

– Fire av våre artister reiser ned og spiller ti forestillinger i to omganger hver. I tillegg utvikler vi et e-læringsprogram for 60 voksne fasilitatorer, som arbeider mot Roma-befolkningen lokalt.

Programmet tar for seg sang, musikk og nærværstrening med barn, fokuserer samtidig på opplæring og trening av de voksne, samt selve undervisningssituasjonen med barna.

– Dette prosjektet blir en pilot som vil vise om konseptet vårt kan oversettes til en helt annen kultursfære. Forestillingene formidles på engelsk med en rumensk tolk. Støtten viser at EU har lyttet til forskning på feltet, sier Loinsworth.