Åtte av ti får spilleoppdrag etter Marked for musikk. De har plass til flere i programmet. ⋆ Kontekst
Bildet er fra Marked for musikk i fjor.
Bildet er fra Marked for musikk i fjor. Foto: Lars Opstad/Marked for musikk

Åtte av ti får spilleoppdrag etter Marked for musikk. De har plass til flere i programmet.

Den årlige markedsplassen for musikkproduksjoner retta mot barn og unge vil ha flere gode forestillinger på programmet. Send inn, er oppfordringen fra programansvarlig Linda Gjersøe Helseth.

Rundt halvparten av programmet er lagt for høstens Marked for musikk, som går av stabelen 22. til 24. oktober i Larvik.

– Vi har til nå fått inn nærmere 100 programforslag, og de 14 første produksjonene er på plass, forteller Linda Gjersøe Helseth. 

Det er fortsatt mulig å melde på produksjoner til landets største visningsarena for musikkproduksjoner retta mot barn og unge, som i år feirer sitt 10-års jubileum.

• Les også: Får hjelp til å finne de beste

Færre produksjoner for de minste

På Marked for musikk kan musikere presentere forestillingene sine for arrangører fra kulturhus, festivaler, bibliotek og Den kulturelle skolesekken (DKS). Arrangementet kan derfor bety framtidige jobboppdrag for deg som har en barne- eller ungdomsproduksjon på repertoaret.

Gjersøe Helseth forteller at markedet ønsker produksjoner for alle målgrupper, men at det særlig er mangel på konserter for de yngste barna.

– De siste to åra har vi sett en nedgang i produksjoner for de yngste, det vil si barna under skolealder. Det kan ha sammenheng med at ordningen for barnehagekonserter er blitt lagt ned. Jeg er usikker på hvor mange av fylkene som produserer for denne målgruppa nå, sier Gjersøe Helseth.

Linda Gjersøe Helseth (t.v.) sammen med prosjektleder Natasha Peevor-Johnson.
Linda Gjersøe Helseth (t.v.) sammen med prosjektleder Natasha Peevor-Johnson. Foto: Lars Opstad/Marked for musikk

• Les også: De yngste barna mister konserttilbud

Nedadgående tendens etter omlegginga av DKS

Markedet har også merka seg en tendens etter bortfallet av Rikskonsertene og omlegginga av DKS.

– Det kan virke som at det produseres færre konserter for barn og unge nå, ut fra det vi har fått inn av produksjoner sammenligna med tidligere år. Vi kan ikke med sikkerhet si om dette har med omlegginga av DKS å gjøre, men hvis det produseres såpass mye mindre som vi i programrådet får inntrykk av, er det en bekymringsfull utvikling for musikkfeltet, sier Gjersøe Helseth.

• Les også: Rekordstor deltakelse på Marked for musikk

Åtte av ti får spilleoppdrag

Ifølge evalueringer fra Marked for musikk får åtte av ti musikere spilleoppdrag etter deltakelsen, og ni av ti anbefaler andre musikere å delta.

– Det er viktig å være klar over at vi er interessert i alle formater. Det er ingen begrensning på antall utøvere. Vi har hatt både Ensemble Allegria og Marinemusikken på programmet. Det er klart at små produksjoner er relevante for mange – de kan gå inn i de minste bibliotekene – men det er også viktig å vise fram store satsinger, sier Gjersøe Helseth.

Alle bidrag vurderes av et programråd, som i år består av Vegar Vårdal fra Riksscenen, Henriette Larsen fra Miniøya, Siri Kvambe fra Samspill, Monica Storjordet fra Asker kulturhus, Morten Brenne fra Kulturtanken og Linda Gjersøe Helseth.

Det er ingen søknadsfrist. Programmet bookes fortløpende og ferdigstilles i juni.