Anne Karin Sundal-Ask er årets utøver ⋆ Kontekst
Anne Karin Sundal-Ask på turne i USA med Det Norske Jentekor.
Anne Karin Sundal-Ask på turne i USA med Det Norske Jentekor. Foto: Morgan Randen

Anne Karin Sundal-Ask er årets utøver

«Vi vil særlig framheve hennes forbilledlige arbeid med samtidsmusikk i møte med barn og ungdom,» skriver Norsk Komponistforening om årets utøver, Anne Karin Sundal-Ask.

Fredag 6. desember fikk Anne Karin Sundal-Ask den ærefulle tittelen «årets utøver». Det er Komponistforeningen som står bak kåringa, som går til «en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode».

Mange urframføringer og samarbeid

Sundal-Ask er kunstnerisk leder for Det Norske Jentekor, og har gjennom denne posisjonen bestilt mye ny musikk, blant annet fra Ola Gjeilo, Maja Ratkje, Marcus Paus, Ørjan Matre, Magnar Åm, Bjørn Kruse, Tone Bianca Sparre Dahl og Henning Sommerro.

Koret har også samarbeidet tett med flere norske komponister.

Sundal-Ask er utdanna fløytist, pedagog og dirigent.

Lar unge ta del i skaperprosessen

«Vi er svært takknemlige og begeistrede for at prisvinneren våger å la unge mennesker i sine mest formende år få ta del i skaperprosessen av nye verker og gi musikken de beste framføringer en kan tenke seg,» skriver Komponistforeningen i en pressemelding.

Sundal-Ask har dirigert flere av landets ledende kor, blant annet Norges Ungdomskor, NOVA og Kvindelige Studenters Sangforening. Hun har dessuten mottatt flere utmerkelser for sin korledelse, og ledet flere kor til topplasseringer i en rekke internasjonale konkurranser.

Årets utøver mottar en pengegave på totalt 100 000 kroner til nye konserter/aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister.