Americana-miljøet samler seg om ny musikkpris – oppkalt etter en norsk hesterase ⋆ Kontekst
Notis

Americana-miljøet samler seg om ny musikkpris – oppkalt etter en norsk hesterase

Det norske americanamiljøet samler seg om den nye musikkprisen kalt Fjording, som skal deles ut for første gang i Halden neste måned.

Det er Norsk Americana Forum som har dratt i gang den nye prisutdelingen, som vil deles ut i seks kategorier – til beste norske americanaalbum, låt, musiker/produsent, nykommer samt beste internasjonale americanaalbum. Det vil også deles ut en ærespris.

Fjording-prisen er oppkalt etter den helnorske hesterasen, som er hardtarbeidende og tåler bratte bakker, forteller leder for americanaorganisasjonen, Kari Meyer, til NTB:

– Hesten assosieres dessuten med Amerika, americana og country, selve grunnlaget for den musikken vi elsker. Navnet klinger også bra internasjonalt, tror vi. Ordet «fjord» har positive klanger og man hører nesten feler og strengeinstrumenter.

Ifølge Meyer blir den norske americanasjangeren større og større i Norge for hvert år som går, med mellom 50 og 100 utgivelser per år. Av musikkprisutdelinger her til lands har kun Spellemann en egen kategori for countrymusikk.

– Men countrymusikk er faktisk bare en liten del av det vi kaller «americanamusikk», som omfatter både folk, gospel, blues, country, jazz, rhythm and blues, rock and roll og bluegrass med flere, med andre ord musikk som er rotfestet i folkemusikk og vanlige menneskers liv fra gammelt av. Vi mente det var på tide å anerkjenne alle som jobber hardt innen sjangeren – alle fjordingene der ute – med en egen pris, sier Kari Meyers.

Som også tror det å samles igjen etter en lang pandemitid vil bli «en energiboost for hele americanabransjen». Det skjer på Brygga kultursal i Halden lørdag 2. april, og i tilknytning blir det 16 americanakonserter på to utesteder i byen.

– Her kan man stifte bekjentskap med flere nye, unge americanamusikere som vi har stor tro på i fremtiden, sier Meyer, som til NTB opplyser at nyheten om Fjording-prisene er blitt svært godt mottatt.

– Både de 11 medlemmene av fagjuryen, musikere, artister og bransjefolk generelt gir uttrykk for at dette er flott, riktig og helt på sin plass.