Alle må prøvesynge ⋆ Kontekst
SIKRE NIVÅET: Vivianne Sydnes sier at hun må se til at koret er på et slikt nivå at hun forvalter det ansvaret som er gitt henne som domkantor.
SIKRE NIVÅET: Vivianne Sydnes sier at hun må se til at koret er på et slikt nivå at hun forvalter det ansvaret som er gitt henne som domkantor. Foto: Ellen Lande Gossner

Alle må prøvesynge

Det første Vivianne Sydnes gjør som ny domkantor er å holde prøvesang til Oslo domkor for både nye og nåværende medlemmer.

Vivianne Sydnes overtar som Domkorets nye dirigent 1. januar, og allerede første uka i januar blir det prøvesang for nye og alle nåværende medlemmer. Hun vil sette sammen et ensemble på 40-50 medlemmer der sangerne har høyt nivå både musikalsk, sangteknisk og notelesingsmessig.

– Det har alltid vært mulig å søke Oslo domkor, men nå gjør jeg det tydelig at hvis man vil synge i et godt kor med meg som dirigent, så er sjansen nå, sier Vivianne Sydnes.

– Hvordan begynne noe nytt med noe som finnes?

– Alle som vil synge i domkoret må prøvesynge, men jeg håper mange av sangerne fortsetter, og jeg håper på mange nye sangere. Hvis noen ikke får fortsette, så kan det være vondt. Dette er vanskelig, erkjenner hun.

Oslo domkor holder rundt femten konserter i året i tillegg til gudstjenestesang. Sangerne honoreres i hovedsak ikke.

– Det er ulønnet arbeid og tar tid, men heldigvis er det mange som har sang som en viktig del av livet sitt. Jeg vil ha med alle som er glade i å synge kirkemusikk, og de må synge og lese noter bra, sier hun.

Korkomiteens leder og styremedlem, Tore Flæte, sier kormedlemmene er innforstått med at det avholdes prøvesang for alle, og at de har forståelse for at den nye kantoren ønsker et så godt kor som mulig.

– Prøvesang er nødvendig

Vegar Sandholt har denne høsten overtatt domkoret i St. Olav katolske domkirke. Han har foreløpig ikke initiert prøvesang i koret, men har forståelse for at kollega Sydnes vil ha alle sangere på prøvesang.

– Generelt vil jeg si at man bør ha prøvesang i et hvert kor som ønsker å holde høyt musikalsk nivå. St. Olav domkor synger ved høymessen så å si hver søndag. Koret må derfor ha evnen til raskt å tilegne seg ny liturgisk musikk. I tillegg kommer eventuell innstudering av konsertrepertoar. I St. Olav er vi nå i en prosess med å finne ut hvordan vi best skal videreutvikle det totale korarbeidet, sier han.

– Både domorganist og domkantor har ansvar for å holde «instrumentene» i orden. Prøvesang er nødvendig både for nye sangere og for de som har sunget i koret en stund. Vi er alle underlagt fysiologiske lover og alderen vil påvirke stemmens kvalitet. For de fleste vil det være vanskelig å måtte akseptere at tiden i koret er over. Slike prosesser er alltid en utfordring for en kantor og dirigent, men samtidig nødvendig, sier han.

Forvalte et ansvar

Da Vivianne Sydnes overtok korarbeidet i Nidaros domkirke tidligere i karrieren, holdt hun prøvesang etter et halvt år. Nå vil hun gjøre det med en gang hun overtar. Hun poengterer at hun har fått en oppgave i stillingen, og at hun må se til at koret er på et slikt nivå at hun forvalter det ansvaret som er gitt henne.

– Blir det ny profil på kirkemusikken med deg?

– Som helhet vil jeg ta vare på klangen i koret og tempoet i innøving av stoff. Men det blir mer av nyere musikk. Jeg kommer til å være opptatt av å gjøre nyere verk og bestille musikk, sier Sydnes.

Hun innsettes som domkantor i gudstjenesten søndag 15. februar. Debutkonserten hennes med koret blir 28.mars med MacMillans Seven last words on the cross, og Bachs Komm, Jesu, Komm.