Aksjonerte for sangen i skolen ⋆ Kontekst
Stort engasjement: Onsdag ettermiddag markerte 33 organisasjoner og institusjoner viktigheten av mer sang i skolen.
Stort engasjement: Onsdag ettermiddag markerte 33 organisasjoner og institusjoner viktigheten av mer sang i skolen. Foto: Endre Lohne (presse)

Aksjonerte for sangen i skolen

Sang inn i lærerutdanningen! Dette var én av parolene da 33 nasjonale organisasjoner og institusjoner aksjonerte utafor Stortinget onsdag ettermiddag.

Flere hundre mennesker hadde møtt opp for å levere et opprop til stortingspolitikerne, der det tas til orde for mer sang i skolen. Dette skriver Norges Korforbund i en pressemelding.

Flere politikere deltok også i markeringen foran Stortinget.

– Sangen må ha en sentral plass i skolen, sa stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Ap.

Marit Knutsdatter Strand fra Sp var enig og tok til orde for at vi trenger et løft for praktisk-estetiske fag i skolen. Martine Tønnesen, leder i KrFs ungdom, snakket om læringseffekten sangen kan ha i hele utdanningsløpet.

• Les også: Innlegget «Motstemmene er vår beste ressurs i debatten om sang i skolen»

I oppropet som ble overlevert politikerne krever organisasjonene et kompetanseløft i sang for dagens og morgendagens lærere, sangrepertoaret må gjøres mer tilgjengelig i skolen, og sangen må få sin rettmessige plass i læreplanene.

• Les også: Syng ut for sang i skolen – markering foran Stortinget

Lærerne har siden 2003 kunnet velge bort sang i utdanningen sin, og blant musikklærerne er det bare 40 prosent som har utdanning i faget.

Foran Stortinget var det Maj Britt Andersen og barn fra Vinderenkoret som dro i gang sangen blant de frammøtte.

Inger-Pernille Stramrud har organisert en underskriftsaksjon på nettet for å styrke sangens plass i læreplanen. Hun overleverte over 18 000 underskrifter til politikerne.