
Mingling: Døende kunstform eller nødvendig onde?
Flere artister dropper mingling for å verne om kreativiteten. Ikke så dumt å la kunsten snakke for seg selv, mener psykolog, men det er likevel unektelige fordeler ved nettopp mingling.
Mingling har lenge vært en påkrevd – og for noen forhatt – del av kunstnertilværelsen.
Å mestre denne bransjemessige bli-kjent-leken er nærmest å regne for en kunstform i seg selv, og mange skulle nok helst vært den foruten.
Likevel, kulturbransjen elsker både å legge til rette for og løfte fram viktigheten av å møtes, danne nettverk og snakke med folk. Det finnes nok av eksempler på kunstnere og utøvere som har kommet seg opp og fram ved hjelp av nettverket sitt.
Men er mingling like viktig i de sosiale mediers tidsalder? Eller har denne sosiale kunsten mistet sin kraft?
Kanskje er det noe uunngåelig ukult ved å fri til bransjen for å fremme karriere?
Prioriterer det kreative
En annen mulig faktor er kreativ kapasitet.
For hvor mye tid skal en bruke på å snakke med folk? Bransjen, pressen, potensielt viktige personer, og personer man vet er viktige.
I en pressekonferanse 3. april drøftet rapperen Kristoffer Cezinando Karlsen noe av dette. Artisten har ikke vært spesielt tilgjengelig for norsk offentlighet siden han slapp albumet «Et godt stup i et grunt vann» våren 2020.

– Jeg trakk meg bort fra offentligheten, og det har vært bra for meg, egentlig. Jeg har vernet om kapasiteten min, egen kreativitet og person, sånn at jeg kan bruke livet mitt på å skape og lage musikk på et høyt nivå, sier Cezinando.
Men selv om han så seg nødt til å legge til rette for egen kreativitet, så følger det konsekvenser med dette valget, både når det gjelder forholdet til egne fans, men også for muligheten til å vise fram og promotere det han skaper.
– Det gjør det ganske vanskelig for meg å kommunisere og promotere det jeg driver med.
– Heller badeland
Rapperen er langt fra alene dette ønsker om å verne om egen kreativitet og skaperkraft.
Bandet The Clumps erklærte i et intervju med NRK P3 at de «heller ville dra på badeland enn å mingle med bransjen».
En noe breial uttalelse kanskje. Men gruppen forklarer:
– Mingling er en måte å markedsføre seg på, men man trenger også tid til å jobbe med musikken – og kanskje ta seg en tur på badeland, sier bassist Jakob Folkvord.
Han synes ikke i utgangspunktet det er noe galt med mingling, forklarer han.
– Det kan vær en god måte å få kontakter på.

Likevel:
– Det er ikke akkurat mingling så står øverst på prioriteringslisten for oss.
Folkvord forteller at bandet får kontakt med folk via e-post og sosiale medier. Når de møter folk, er det heller over en middag og «noe godt i glasset».
– Mingling har absolutt noe for seg, men jeg tror det meste av kontaktbygginga i dag skjer gjennom sosiale medier. Det er lettere å vise seg fram der og bli sett av folk i bransjen, sier Folkvord.
En sosial bransje
Andre deler av bransjen på sin side mener fortsatt mingling har noe for seg.
– Jeg tror mingling spiller en viktig rolle i musikkbransjen. Ikke nødvendigvis fordi det alltid leder til konkrete samarbeid eller muligheter, men fordi dette fortsatt er en bransje full av sosiale mennesker som liker å møtes og snakke sammen, sier Tord Litleskare daglig leder og redaktør for Musikkontoret.
Han påpeker at mingling handler om å bygge relasjoner over tid.
– Den typen relasjon oppstår sjelden via e-poster.

Samtidig erkjenner Litleskare at mingling ikke er noen magisk nøkkel til suksess: Mange samtaler forblir bare samtaler, uten at det fører til noe mer.
– Og for noen kan disse situasjonene være krevende. Ekstroverte har nok en fordel i mange av møteplassene bransjen samles på, men det betyr ikke at andre ikke hører til, understreker han.
Musikkontoret-redaktøren råder både utøvere og andre bransjepersoner til å finne sin egen måte å være til stede på i det sosiale landskapet musikkbransjen utspiller seg i.
Ikke nødvendig, men en god øvelse
Musiker og psykolog Jo Fougner Skaansar påpeker at det er et skille mellom mingling og å bygge nettverk.
– Mingling er å bevege seg rundt og småsnakke i sosiale settinger. I en nettverksbygging ar du i tillegg en intensjon om å danne profesjonelle relasjoner, sier Skaansar, og legger til at mingling kan bli til networking underveis.
Når det gjelder tid og ressurser, mener psykologen det ikke er lett å si hvor mye en skal prioritere mingling.
Men:
– Det er i hvert fall ingen tvil om at frilansere er totalt prisgitt kontaktnettverket sitt. Jeg tenker det er viktig å ha evnen til å skaffe seg et nettverk, opprettholde det og bruke det funksjonelt, sier han.
Men hvordan skaffer man seg dette nettverket?
– Å aktivt oppsøke arenaer man kan mingle og potensielt knytte kontakter er unektelig én måte, men det er langt ifra den eneste måten å skaffe et nettverk på, sier Skaansar.

Han forteller at han vet at veldig mange hater mingling.
– Det handler om frykten for å bli avvist og frykten for å avvise, forklarer han.
Selv om nettverk er viktig, er psykologen og musikeren usikker på om mingling er det nødvendige onde mange kreative gjør det til:
– Mange kan nok klare seg helt fint uten. Kampen om de utøvende oppdragene står og faller ikke på folks minglefrekvens.
Han mener det er langt viktigere at folk får oppleve kunsten din:
– Jeg tenker at det å sette seg i situasjoner der du får presentert kunsten din er mer effektivt. La kunsten tale for seg og prøv å gjøre et godt inntrykk.
Likevel er nettverk viktig, mener Skaansar. Han påpeker at det også krever en viss kunnskap:
– Som frilanser i kulturlivet tror jeg du i alle tilfelle har en fordel av å være sosialt kompetent, sier psykologen.
Han peker her på at mingling kan være god øvelse for å oppnå sosial kompetanse, og så får nettverket eventuelt være en bonus.
– Uansett fungerer det å bygge nettverk ofte best når man ikke prøver å oppnå noe. Da er det gjerne både lettere å slappe av og være seg selv.