60-åringen Moldejazz: Korona eller ei – å lage festival er en risikosport ⋆ Kontekst
VETERAN: Ingen har spilt flere ganger på Moldejazz enn Arild Andersen. I år står han for selveste åpningskonserten, godt hjulpet av Marius Neset, Helge Lien, Håkon Mjåset Johansen og Karin Krog.
VETERAN: Ingen har spilt flere ganger på Moldejazz enn Arild Andersen. I år står han for selveste åpningskonserten, godt hjulpet av Marius Neset, Helge Lien, Håkon Mjåset Johansen og Karin Krog. Foto: arildandersen.no

60-åringen Moldejazz: Korona eller ei – å lage festival er en risikosport

Moldejazz er en av få festivaler som gjennomføres i sommer. – Det virker som folk er festivalklare. Jeg tror de ser at om dette skal fungere, så må alle gjøre sitt, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

2020 skulle være det store jubileumsåret for Moldejazz. Europas eldste – og verdens nest eldste – jazzfestival fyller 60 år. Bursdagen som skulle feires med brask, bram og et storslagent jubileumsprogram, var på nippet til å bli helt avblåst.

– Det at det skulle bli et hull i rekka på min vakt var kjempetrist. Når forbudet på over 500 publikummere kom, trodde vi at vi måtte avlyse, som alle andre, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

– Men vi har jo veldig mange konserter og arenaer for under 500. Når det ble tillatt med 200 stykk, så vi en mulighet. Fra før av selger vi enkeltbilletter til konsertene framfor dags- eller festivalpass – kanskje litt gammeldags, men nå ble det vår redning, forteller Solli.

13. til 18. juli braker det løs med festival i Molde.

GAMBLING: – Vi satser jo litt, men det gjør vi hvert år, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.
GAMBLING: – Vi satser jo litt, men det gjør vi hvert år, sier festivalsjef Hans-Olav Solli. Foto: Moldejazz

– Risikosport å lage festival

Tilbakemeldingene fra bransjen har vært overveldende gode, ifølge Solli. Mange er overrasket og «kanskje litt imponert» over at Moldejazz gjennomfører. Til sammen blir det 34 billetterte konserter og litt gratisprogram.

– Det blir jo ingen liten festival. Vi sa i begynnelsen at vi lager en minifestival, men det blir mer enn det. Vi bladde tilbake i arkivet, og årets utgave er tilsvarende 1980 i størrelse og omfang, ler Solli.

– Hvordan går dette opp økonomisk?

– Det er vi spente på selv. Vi satser jo litt, men det gjør vi hvert år. Det å lage festival er uansett risikosport. Sjansen for røde tall er litt større enn til vanlig, men vi har gått veldig godt i mange år, så vi tåler et eventuelt lite underskudd. Mange har jo spurt seg om folk føler seg klare for festival igjen. Men vi er snart utsolgt, så det ser heldigvis sånn ut!

Les også: Hver tredje bruker digitalt kulturliv og fire av ti betaler for det

– Vi kjører strengere regime enn mange utesteder

Mye av programmet er ombooket til neste år. Solli tror 2020-utgaven kan bli en viktig øvelse til 2021, i tilfelle koronarestriksjonene fortsatt gjelder.

Smittevernreglene er naturligvis et premiss for årets gjennomføring, og festivalledelsen har tett dialog med kommuneoverlegen i Molde, ifølge Solli.

– Vi kjører strengere regime enn det mange utesteder her gjør, og vil ha stor grad av kontroll. Men det er veldig lite smitte her oppe. Vi er ikke veldig bekymret.

– Kommer folk til å klare å holde seg i skinnet, nå når det endelig blir konserter, øl og forhåpentlig sol?

– Jeg tror folk ser at om dette skal fungere, så må alle gjøre sitt. Den nasjonale dugnaden vi har sett så langt tyder jo på det. Det blir ikke folkefest på samme måte som tidligere, men for vår del får vi fokus på selve kjernen i festivalen. Kanskje man ser nyansene i programmet vårt, når folkefesten tar mindre av oppmerksomheten.

Les også: Ny undersøkelse: 40 prosent føler seg ikke klare for kulturarrangementer

ÅRETS ARTIST IN RESIDENCE: Karin Krog.
ÅRETS ARTIST IN RESIDENCE: Karin Krog. Foto: Eril Paus

Håper folk innser verdien av kulturopplevelser

Oppi alt kaoset håper Solli at festivalbransjen blir verdsatt for jobben de gjør – både av folk flest, og av pengebevilgende myndigheter. Han framhever også leverandørene:

– Jeg håper de offentlige ordningene fanger opp alle fasetter av bransjen, sånn at vi har en leverandørbransje når dette er over. Dette er jo en av grunnene til at vi klarer å gjennomføre festivalen: at vi bringer oppdrag til leverandørsiden, i tillegg til musikerne.

– Sånn generelt håper jeg folk er blitt oppmerksomme på hvor mye musikk, kultur og konserter betyr for dem, nå når vi har blitt frarøvet det. At man setter enda mer pris på den muligheten man normalt sett har til å oppleve kultur, og ikke minst det sosiale som følger med.

Selv har han planer om å få med seg i alle fall to konserter under årets festival.

– Jeg gleder meg veldig til åpningskonserten med Arild Andersen Group og Karin Krog. Og avslutningskonserten Breaking Beethoven. Endelig får Arve Tellefsen sin Moldejazz-debut!

Les også: Bary-konkursen: – Håper jeg ser kollegene mine på jobb i samme bransje, når koronakrisa er over