2018 blir korpsår ⋆ Kontekst
Får penger til korps: Representanter fra korpsbevegelsen takker for 5 millioner kroner fra ministeren. F.v: Berit Handegard, Rita Hursum Lystad, Linda Hofstad Helleland og Karl Ole Midtbø.
Får penger til korps: Representanter fra korpsbevegelsen takker for 5 millioner kroner fra ministeren. F.v: Berit Handegard, Rita Hursum Lystad, Linda Hofstad Helleland og Karl Ole Midtbø. Foto: Anne Myklebust Odland

2018 blir korpsår

Kulturministeren utroper 2018 til korpsår og gir fem millioner til feiringen.

– Det er viktig å støtte opp om korpsbevegelsen. Korps sprer glede til hele landet og er viktig for mange barn. Et eget korpsår håper jeg kan være med å gi korpsene den oppmerksomheten de fortjener. Året 2018 sammenfaller også med 100-årsjubileumet for korpsbevegelsen og 200-årsjubileumet for militærkorpsene, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Fikk aspirantlue

Representanter fra korpsbevegelsen møtte opp i kulturdepartementet i dag for å ta imot den hyggelige beskjeden om at ministeren utroper 2018 til korpsår og at hun gir 5 millioner kroner til feiringen. Pengene skal gis fra spillemidlene. Som takk fikk ministeren en aspirantlue i rødt og blått i gave.

Hun roste bevegelsen for å ha levert en god søknad.

– Jeg håper dere nå har bevilgninger til å lage et godt korpsår og at dere få noe stort ut av det, at dere klarer å rekruttere flere musikanter, og at de som er med skal få oppleve mye fint, sa hun.

Inspirerende

– Det er vanvittig inspirerende å få midler til dette, særlig for små og store som spiller i korps. Det gir følelsen av å bli sett og gir oss en ny mulighet til å tenke mye mer aktivitet, sier Karl Ole Midtbø, generalsekretær i Norges Musikkorps Forbund.

– Det er godt med en offisiell anerkjennelse. Dette gir inspirasjon til korpsene og følelsen av å bli sett, sier Berit Handegard, som er prosjektleder for korpsåret 2018.

Vil løse oppdraget

Bevilgningen til et korpsår kommer samtidig som Stortinget har vedtatt at kulturdepartementet skal finansiere 40 prosent av kostnadene ved fire av militærkorpsene. Ministeren avviser at bevilgningen til korpsåret har sammenheng med at hun også får budsjettansvar for de profesjonelle korpsene.

– Beslutningen om å bevilge penger til et korpsår har vi kommet frem til på bakgrunn av en god søknad. Jeg vil vise tydelig at regjeringen stiller opp for korpsene. Vi har sagt ja til dette uavhengig av det som skjedde i Stortinget. Stortinget har vedtatt at kulturdepartementet skal ta delansvar for fire av militærkorpsene og det blir vår jobb å følge opp og gjøre det beste ut av det, sier ministeren.