140 millioner Gramo-kroner er forsinket ⋆ Kontekst

140 millioner Gramo-kroner er forsinket

Er du vant med jevnlige utbetalinger fra Gramo, kan det hende du må endre planene for sommeren. Årets hovedutbetaling er utsatt til oktober.

Å bli spilt på radio genererer gode penger for en del musikere og utbetalingene for dette pleier normalt å komme i juni, altså før sommerferien. I år utsetter derimot Gramo hovedutbetalingen til 15. oktober. Årsaken er en forsinkelse i utviklingen av nytt avregningssystem og ny Min Side for Gramo-medlemmene. Årets utbetaling er på nesten 140 millioner kroner tilsammen.

– Beklager

– Vi beklager dette. Dette er ikke en melding vi sender ut med glede, sier kommunikasjonssjef i Gramo, Rita H. Mamelund.

– De som merker forsinkelsen mest er nok studiomusikerne som er vant med en årlig tilstrømning av penger fra Gramo, og artister med en stor backkatalog. For andre Gramo-medlemmer kommer utbetalingene mer sporadisk, så de budsjetterer kanskje ikke med at det skal komme Gramo-vederlag.

– Hvor mye penger er det snakk om?

– Den høyeste vederlagsutbetalingen noen sinne var tett oppunder 500 000 kroner, men de som får mest ligger normalt rundt halvparten, altså i størrelsesorden 250 000 kroner. Vi har akkurat gått ut med informasjon om forsinkelsen, så vi har ennå ikke mottatt noen reaksjoner fra medlemmer som eventuelt blir rammet. Vi er midt i en overgang mellom to systemer og det er rett og slett ikke forsvarlig å gjøre utbetalingene før oktober. Vi skal fordele mellom 130 og 140 millioner kroner, så dette må bli riktig, sier Mamelund.

Hyggelig gratiale

Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll toppet lista over de mest spilte norske utøverne på radio i 2015. Nummer to på lista, gitarist Børge Petersen-Øverleir, skriver i en SMS til Musikkultur at han ikke får ødelagt sommerferien av forsinkelsen i Gramo.

– Jeg ser ikke på Gramoutbetalinger som forventet inntekt, ettersom mengden radiospilling av låter man medvirker på er umulig å forutsi, og således vil variere stort fra år til år. Jeg ser på utbetalingen som en hyggelig overraskelse som kommer når det kommer, uansett størrelsesorden, skriver Petersen-Øverleir.